Maja Izetbegović: Neophodne su nam injekcije euforije

Piše: Redakcija

Za glumicu Maju Izetbegović posljednjih godina vrijedi jedno nepisano pravilo, gdje god da se pojavi na festivalu, uvijek se vraća s priznanjem. Od godišnje nagrade Jugoslovenskog narodnog pozorišta prošle godine sve do “Kraljice scene” u Ohridu i brojnih drugih, prošle sedmice Maja je proglašena najboljom glumicom na VIII Joakim Inter Festu u Kragujevcu.

– Moram priznati da me ova nagrada na poseban način učinila sretnom. Nisam je očekivala. Do proglašenja nagrađenih nisam ni znala da je festival takmičarskog karaktera. Naročito sam ponosna na nagradu publike koju je dobila “Elijahova stolica” i Grand prix koji je dodijeljen predstavi “Grebanje” ili “Kako se ubila moja baka”.

Uz spomenuta priznanja, Maja je dobila i nagradu za ulogu u filmu “Lupus” na Međunarodnom festivalu studentskih filmova u Kazahstanu, te za role u predstavama “Nora” i “Klasni neprijatelj”. Kaže da ne zna u čemu je njena čarolija privlačenja nagrada.

– Ne bih baš znala odgovor na to šta je moj magnet. Jedno je sigurno, uvijek se trudim dati sve od sebe kada izađem na scenu. Sve ostalo zavisi od publike. Svako priznanje u poslu je drago i dokaz da gledatelji i žiri primijete ono što radim.

U višestruko nagrađivanoj predstavi “Grebanje” Maja igra djevojčicu, koju su okolnosti dovele u Njemačku.

– Obilježena je svim strahovima i prilagodbama novim okolnostima sa željom da bude prihvaćena u sredini u kojoj odrasta. Meni je bio veliki izazov igrati ovu ulogu. Ponovo sam se vratila u dječiji tok svijesti i njihove prioritete.

Ova predstava, u suštini, govori o generacijama čije je djetinjstvo obilježeno ratnim i postranzicijskim periodom, u kome su njihove želje za slatkišima, druženjem i učenjem zamijenjene nacionalističkom indoktrinacijom. Predstava je vrlo bitna u društvenom smislu, jer nas podsjeća koliko su naša djeca nezaštićena. Krajnje je vrijeme da preuzmemo odgovornost za njihovo odgajanje.

Uz obaveze u teatru, Maja je i stalna članica Udruženja “Kontakt”, u okviru kojeg se bavi različitim projektima. Jedan od njih bila je i izuzetna predstava “Sedma soba”, performans u kojem publika uživala u putovanju kroz šest soba u kojima glumci i glumice zajedno sa članovima i članicama Centra za zdravo starenje oživljavaju fragmente svojih sjećanja. Kaže da će uskoro početi s novim aktivnostima.

Kompletan tekst možete pročitati u print izdanju Magazina Azra (870)

 

 

Pročitajte još