Dr. Edin Buljugić, fizijatar

Piše: Redakcija

Prije dva mjeseca sam, radeći neke veće kućanske poslove, koji su trajali nekoliko dana, osjetila bol u desnom palcu, a poslije toga i bol se počela širiti na ručni zglob i na čitavu podlakticu, gotovo do lakta. Popila sam brufen od 400 mg nekoliko dana i nisam ništa radila pa mi se bol smirila. Međutim, za sve ovo vrijeme bol nije prestala u cijelosti, a posljednjih 10 dana se pogoršala. Da li sam mogla ozbiljnije povrijediti ovu ruku, ili čak nešto slomiti od ovih aktivnosti? Posljednjih dana ne mogu niti da pišem ili da radim radnje ovom rukom koje zahtijevaju pritisak i pomjeranje palca. Šta da radim i kome da se obratim za pomoć?

Iz svega što ste napisali najvjerovatnije je da se radi o jednom sindromu koji se naziva “DeQuervain’s Tenosynovitis”. Riječ je o upalnom procesu tetiva mišića abductor pollicis longus (APL) and extensor pollis brevis (EPB), koji imaju ulogu u odmicanju i ekstenziji palca. Možete se javiti svom ljekaru koji će Vam dati uputnicu za radiološko snimanje. Nakon toga se možete javiti ortopedu, koji Vas može uputiti fizijatru ili uraditi “lokalnu instilaciju putem injekcije kortikosteroidi lijek”.
Također, u tim fazama se preporučuje i nošenje ortoza, koja će Vam rasteretiti taj dio palca, šake i podlaktice. Fizikalne terapije imaju cilj da smanje otok i bolnost tih tetiva te omoguče lakšu pokretljivost palca, prije svega. Obavezne su i terapijske procedure u kućnim uvjetima kao što su lediranje i utrljavanje različitih protuupalnih gelova. Ako i poslije svega navedenog ne nastupi poboljšanje, onda se radi “hirurško oslobađanje prvog dorzalnog kompartmenta”, a nakon toga i postoperativna fizikalna terapija.

Pročitajte još