Amal i George Clooney uz brojna poznata lica na historijskom protestu

Piše: Redakcija
Na pozornicama širom SAD-a, na društvenim mrežama i u povorkama, brojna su poznata lica pružila podršku učenicima koji su organizirali historijski prosvjed ‘Hod za naše živote’ prosvjedujući protiv vatrenog oružja.

U Washingtonu su nastupili Miley Cyrus, Ariana Grande, Demi Lovato, Common i brojni drugi muzičari kako bi odali počast učenicima koji su stradali u pucnjavi u Parklandu na Floridi, gdje je 14. februara ove godine njih 17 izgubilo živote. U povorcima na prosvjedima organiziranima u svim većim američkim gradovima, našla su se i brojna poznata lica, dok ih se najveći broj okupio u Washingtonu, a skup se održavao uz geslo: ‘Nikad više!’.

Na prosvjedu u Washingtonu bila je i unuka Martina Luthera Kinga, devetogodišnja Yolanda Renee King, koja je i sama uputila snažan poziv protiv vatrenog oružja.

Nadahnuvši se slavnim govorom svog djeda, Yolanda Renee King je rekla:

Slikovni rezultat za Yolanda Renee King

– U snu koji ja sanjam, previše je previše. U ovom svijetu ne bi trebalo biti oružja. Prenesite poruku, čujete li? Širom čitave zemlje. Bit ćemo velik naraštaj.

George i Amal Clooney nedavno su u ime svojih blizanca donirali pola miliona dolara organizatorima prosvjeda, a i sami su se pridružili prosvjednicima u glavnom američkom gradu. Osim bračnog para Clooney, po pola miliona dolara donirali su još i Oprah Winfrey i Steven Spielberg.

George i Amal Clooney na prosvjedu
 

Miley Cyrus u Washingtonu je izvela pjesmu ‘The Climb’ držeći znak na kojem je pisalo ‘Nikad više’, dok je pjevačica Jennifer Hudson zatvorila prosvjed otpjevavši pjesmu Boba Dylana ‘The Times They Are A-Changin’ u gospel verziji.

Hudson je i sama izgubila majku, brata i nećaka u pucnjavi 2008, a zajedno s učenicima iz škole Stoneman Douglas glasno je zahtijevala promjene.

 

Legendarni član The Beatlesa Paul McCartney pridružio se prosvjedu i tom je prigodom progovorio o tome kako je i sam, zbog vatrenog oružja, izgubio najboljeg prijatelja Johna Lennona.

– Jedan od mojih najboljih prijatelja ubijen je iz vatrenog oružja upravo ovdje u blizini, stoga mi je važno ne samo prosvjedovati danas već i odmah sutra poduzeti nešto – rekao je McCartney.

Paul McCartney
 

Lennon je ubijen u New Yorku prije 37 godina dok je šetao sa svojom suprugom Yoko Ono.

Na prosvjedu u Los Angelesu, komičarka i glumica Amy Schumer, velika zagovornica kontrole vatrenog oružja preklinjala je zakonodavce da zaštite djecu od oružja.

 Amy Schumer

Pročitajte još