I jedna čaša kao problem: Milkshake može itekako biti opasan

Piše: Redakcija

Konzumiranje samo jednog obroka s visokim udjelom masti, primjerice čokoladnog milkshakea, rezultira promjenama u krvnim sudovima i crvenim krvnim stanicama.

Otprije je poznato da prehrana bogata zasićenim masnoćama pridonosi opasnosti od razvoja srčanih bolesti, no nedavno istraživanje američkih naučnika pokazalo je da i samo jedan takav obrok može dugoročno negativno utjecati na zdravlje.

Naime, samo jedan obrok bogat zasićenim masnoćama gotovo odmah rezultira promjenama u krvnim sudovima i kod zdravih ljudi, pišu naučnici u časopisu Laboratory Investigation prenosi Hina.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) podsjeća da hrana bogata zasićenim mastima povećava nivo holesterola u krvi, povećavajući i opasnost od kardiovaskularnih oboljenja, poput ateroskleroze.

Većina ljudi zna da takav način prehrane dugoročno vodi u neko od srčanih oboljenja, no naučnici s Medicinskog fakulteta Georgia u Augusti proveli su istraživanje želeći ustanoviti je li moguće da samo jedan obrok bogat zasićenim masnoćama odmah ostavlja posljedice i je li uistinu toliko štetan.

Nakon završetka manje studije odgovor je bio potvrdan.

Njihova studija provedena na deset zdravih muškaraca pokazala je da konzumiranje samo jednog obroka s visokim udjelom masti, primjerice čokoladnog milkshakea, rezultira nezdravim promjenama u krvnim žilama i crvenim krvnim stanicama.

U studiji je sudjelovalo deset zdravih muškaraca koji su popili čašu milkshakea od punomasnog mlijeka sa šlagom i sladoledom. Napitak je sadržavao 80 grama masti i 1000 kalorija. Nakon samo četiri sata laboratorijski testovi su pokazali da su krvn sudovi ispitanika manje elastični, a dio crvenih krvnih zrnaca, koja su glatka i pločasta, izmijenila su se i postala “šiljasta”.

Ta promjena može utjecati na krvotok, kaže Julia Brittain, profesorica anatomije i stanične biologije sa Univerziteta u Georgiji. Dobra je vijest da su štetne promjene nestale nakon osam sati.

-Ne treba dizati paniku ako ste upravo pojeli cheeseburger i veliki milkshake jer su posljedice takvog obroka s visokim udjelom masnoća za zdrave ljude privremene, no ne smiju vam prijeći u naviku-upozorava Brittain.

– Vaš organizam to može podnijeti ako svi idući obroci ne budu isti takvi.

Američko udruženje za srce (AHA) preporučuje zdravim pojedincima da dnevni unos masnoća ograniče na 20 do 35 posto. Po uputama klinike Mayo za osobu koja dnevno konzumira oko 2000 kalorija to znači između 44 i 78 grama masnoća dnevno.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti