Merima Džafić: Facebook narušava mentalno zdravlje

Piše: Redakcija

Njega kože

Na njegu kožu najviše trošim vremena i novca, jer imam izrazito osjetljivu kožu lica, te sebi ne mogu priuštiti da mi koža bude zanemarena. Svaki mjesec idem u kozmetički salon. Kožu njegujem posebnim sredstvima i teško mi je pronaći odgovarajuća. Obično ili previše isušuju kožu lica ili suprotno. Zato mi je kuća puna krema i raznih preparata za lice. Ipak, njegu lica ne bih mogla zamisliti bez mlijeka za skidanje šminke, hidratantne kreme, blagog gela za umivanje, losiona za čišćenje lica bez alkohola i sapuna od lavande. Jedanput mjesečno odlazim na čišćenje lica, a jednom u tri mjeseca oldazim na mikrodermoabraziju.

Još od tinejdžerskih dana koristim hidratantnu kremu “Afrodita” od kamilice i to je proizvod kojem se uvijek vraćam, jer i pored eksperimentisanja s drugim kremama, “Avene” ili “Vichy”, nekako mi najbolje odgovara ta obična krema od kamilice za osjetljivu kožu.

merima dzafic1

Njega kose

Mogla bih reći da frizera prečesto posjećujem. Moja kosa pati zbog toga, jer je puno izložena feniranju, farbanju i, mada je njegujem maskama, opet se teško opravlja.

Svakodnevno koristim “Uniq one – 10 in one” tretman u spreju koji se nanosi nakon pranja kose i koliko god vam kosa bila oštećena i zamršena u trenu je raščešljate.

U četvrtom razredu srednje škole sam prvi put poželjela obojiti svoju prirodno smeđu kosu u plavu. Prepustila sam zadatak svojoj bliskoj prijateljici i nakon tretiranja kose svim i svačim dobila sam neku crveno, bijelu, žutu nijansu koja, mislim, sijala u mraku…(smijeh).

Make UP

U mom neseseru se trenutno nalaze: BB krema Nivea, Vichy Derma blend puder, M.A.C. Pro longwear puder, M.A.C. prep + prime – podloga za make up, Kryolan Supercolor professional make up, Max Factor translucent puder – transparentni puder u prahu, Art Deco Camouflage Cream – korektor, Deborah – sjenila , Deborah rumenilo, Max Factor 2000 Calorie maskara, L’Oreal ruževi za usne. A, od make-up brandova najviše vjerujem kućama: Vichy, Nivea, Max Factor, L’Oreal.

mac puder

Svu ovu šminku nosim u neseseru, a toaletni stolić je, opet, pretrpan…(smijeh). Tu su kreme za lice i ruke, mlijeko za skidanje šminke, pa mlijeko za tijelo, losioni za čišćenje lica, dezodoransi, parfemi.

PARFEMI

Moja top tri parfema su: Emporio Armani “Code”,  Emporio Armani “She”,  Emporio Armani “Aqua di Gioia”.

LJEPOTA ULAZI NA USTA

Nedavno sam prešla na drugačiji režim prehrane, a baziran je na tome da potpuno izbacim iz ishrane šećere, pšenično brašno, kvasac, suncokretovo ulje i još neke namirnice na koje je moj organizam intolerantan. Odmah sam primijetila poboljšanje i to na koži lica. Sada je puno bolja, čistija i zdravija.

Zdravlje

Trudim se da svakodnevno jedem voće i povrće, da šetam što je više moguće, dovoljno spavam i ne živciram se zbog nebitnih stvari, jer svaka fizička bolest dolazi od psihičkog disbalansa izazvanog stresom.

Veoma sam sklona prehladama, jer moj posao podrazumijeva boravak u nezagrijanim prostorima. Dovoljno je da izađem vlažne kose i odmah mi se začepi nos i imam probleme s disanjem. Čuvam se što je više moguće, unosim puno vitamina C. Kao dodatke prehrani koristim Centravit vitamine i magnezij u prahu protiv grčeva u nogama.

Nakon napornih nastupa spavam po 10 i više sati dnevno. Ne pijem gazirano niti alkohol dok nastupam, ne konzumiram cigarete. Koristim pastile Granobil, ponekad i suhe šljive kao najbolji prirodni lijek za dobar glas, a kad zagusti, nekoliko kapi propolisa stavim na kocku šećera. Tu je i Angal sprej.

Mentalno zdravlje

Kad je riječ o mentalnom zdravlju, voljela bih kada bi svako od nas imao svog psihologa. Onda ne bi bilo ovoliko mržnje, ubistava, samoubistava i raznih agresivnih ispada u društvu. Pokušavam čitati i gledati samo ono što me relaksira. Izbjegavam ljude koji mi stvaraju negativnu energiju, emisije i dnevnik koji mi stvaraju depresiju. Još kad bih mogla ukinuti Facebook, bila bih sretna i mirna…(smijeh).

Samo zdrava hrana

Moji roditelji i svekrva su zaslužni za eko uzgoj hrane. Otkako znam za sebe mama je uvijek bila pobornik zdrave hrane i to u vlastitoj proizvodnji, bez ikakvih nepotrebnih dodataka. Ona nikada neće kupiti neki proizvod ako ga sama može proizvesti i znati sa sigurnošću šta se nalazi u njemu, sve je prirodno i bez aditiva.

FIZIČKA VJEŽBA

Pokušavam sebe natjerati da svakog dana vježbam na kućnom steperu, ali to malo teže ide. Nedavno sam se natjerala da krenem na fitness, pa ću vidjeti koliko ću istrajati. Problem je što mi te vježbe stvaraju veliku glavobolju koju ne mogu prevazići ni godinu nakon intenzivne vježbe.

DIJETE

Ako želite brzo da smršate, brzo ćete i vratiti te kilograme i još se udebljati. Inače nisam neko ko se brzo deblja, ali kada god mi je uspjelo da skinem tri-četiri kilograma nekom dijetom, brzo nakon toga sam vratila te kilograme i još više od toga. Trenutno sam na dijeti koja se zasniva na intoleranciji na određene namirnice. Mršanje ide sporo i cilj mi je kada dođem do željene kilaže, održati je i pokušati se cijeli život hraniti na takav način.

 

Pročitajte još