Šiške i sve njihove prednosti i mane!

Piše: Redakcija

Da, robovat će trimeru

Kosa svakog mjeseca u prosjeku naraste 1,20 centimetara i samo djelić tog iznosa dovoljan je da vaše šiške više nemaju isti oblik kao onda kada ste ih tek ošišali. Zato bi najbolje bilo da nabavite trimer i sami održavate njihovu prvobitnu dužinu. Najbitnije je da zapamtite koja je to dužina koja vam najbolje odgovara, tj. ona koja vam se najviše dopada i držite je se! Čim šiške malo prerastu, a ne da vam se ići frizeru, sami ih skratite trimerom.

good housekeeping 2 130411

Zaboravite na lošu frizuru!

Ako imate šiške, nikada sebi ne možete dozvoliti dan s lošom frizurom. Stanje vaših šiški nakon buđenja će, vjerovatno, uvijek biti katastrofalno. Možete ih oprati, tretirati suhe ili mokre, ali za to ćete jednostavno morati naći vremena. Šiške ujutro postaju piroritet! Nađite vremena da ih djelimično ili čitave navlažite, uključite svoj fen na najjače i prihvatite se četke za feniranje.

Photo Call For Columbia Pictures' "Total Recall"

Vaš oblik lica je bitan, mnogo!

Zaboravite na botox, jer šiške imaju tu moć da u potpunosti transformiraju vaše lice. Ako imate duže lice, izbjegavajte tupi rez i birajte mekše oblike ili duže krajeve sa strana, kako biste postigli balans na licu. Ako imate više okruglo lice i ne tako naglašene jagodice, onda birajte ravne, strogo podšišane šiške ili gušće šiške s nešto dužim krajevima.

topshop vip dinner 010409

Obratite pažnju na profil

Iako sebe ispred ogledala uvijek gledate “an face”, veoma je bitno da mislite na to da vas drugi posmatraju iz svih uglova. Kada se odlučite na šiške, morate misliti i na to kako ćete izgledati iz profila.

Sarađujte s teksturom svoje kose

Kada imate finiju kosu, šiškama možete postići instant volumen, jednostavno zbog toga što prednji dio kose izgleda deblji. Međutim, ne smijete otići predaleko i uzeti previše kose s tjemena za svoje šiške, jer ćete u tom slučaju prorijediti ostatak kose. Blandi predlaže da krenete s odsijecanjem od najbližeg prednjeg sloja i postepeno ga podebljavate dok ne dobijete željenu debljinu šiški.

olivia wilde siske

Izbjegavajte peglu za kosu

Vrelo željezo na vlažnoj ili poluvlažnoj kosi nanijet će vam više štete nego koristi. Ako već morate koristiti peglu da biste ispravili svoje šiške, postepeno povećavajte temperaturu. Ne krećite s najviše razine. Peglu je najbolje koristiti ako imate vrlo grubu i kovrdžavu kosu. U svim ostalim slučajevima najbolje je koristiti četku i fen. Kosu fenirajte od korijena ka njenom dnu i to sasvim ravno, bez uvijanja! Postupak ponavljajte sve dok se kosa ne osuši. Najbolje koristiti četku srednje veličine.

Šampon za suho pranje kose vaš je novi prijatelj

Jedan od najvećih nedostataka šiški jeste što se brzo prljaju. Dovoljno je malo prirodne masnoće s vašeg tjemena ili čela i šiške će izgledati ulijepljeno i prljavo poput naftne mrlje. U tom slučaju koristite šampon za suho pranje kose! To je sve što vam je potrebno da bi vaša kosa izgledala kao da je svježe oprana. Najprije ga umasirajte u korijen šiški, a zatim je samo malo količine dovoljno za ostatak kose.

Kim Kardashian arrives at LAX airport with a new haircut featuring bangs

Njega je obavezna

Konstatno tretiranje kose peglom za kosu ili fenom, znatno će je oštetiti i počupati. Zato ne zaboravite svojim šiškama podariti ekstra njegu. Osim redovnih tretmana, ekstra savjet bi bio da tretman (sredstvo) za jačanje kose nanesete direktno na četku, a ne na kosu.

Podarite šiškama boju

Koliko god neka nova boja kose može osvježiti vaš kompletan izgled, toliko može učiniti i za vaše šiške. Za dame koje imaju finiju strukturu kose, nekoliko svjetlijih pramenova u šiškama učinit će čudo za njihov volumen. Između ostalog, svaka drugačija boja od one uobičajene učinit će vašu frizuru ljepšom i interesantnijom.

Šiške čuvaju vaš stil

Ono najbolje kad govorimo o šiškama, ako zanemarimo dio u vezi s njihovim održavanjem, jeste što šiške učine dramatičnu promjenu na vašem licu, ali, zapravo, ostatku kose ne učine ništa. Frizura ostaje kao što je bila, ali ste izgled promijenili u potpunosti. Postoji mnogo načina na koji ih možete nositi i mijenjati svoj izgled. Samo pustite mašti na volju!

 

 

 

Pročitajte još