Šta princ Harry neće dozvoliti na svom vjenčanju: Sve u vezi s njegovom majkom

Piše: Redakcija

Pred vjenčanje koje će se održati 19. maja britanski princ Harry donio je odluku koja je mnoge iznenadila. Prirodno napeti odnosi između kraljice Elizabeth i porodice Windsor s jedne strane i ondašnjih medija s druge strane prerasli su u otvoreni rat, a rezultat toga je da na vjenčanju princa Harryja i glumice Meghan Markle gotovo uopće neće biti medija. Jedan novinar će biti u crkvi, dok će još nekoliko fotografa imati pristup dvorištu dok traje vjenčanje za koje će građani kroz poreze “iskeširati” 4,8 miliona dolara. Edwards otkriva da je Harry postao toliko povučen da više okupljene novinare ni ne pozdravlja, što je do sada bilo pitanje bontona.

– On i Meghan su vidjeli šta se pisalo u posljednje vrijeme i odlučili da je dosta – kazao je Edwards.

Razvedena američka glumica Markle čija je majka Afroamerikanka nije mlada koju su zamislili konzervativni obožavatelji monarhije. Dok su je neki relativno blagonaklono upoređivali s Grace Kelly, još jednom princezom iz “američkog uvoza”, drugi britanski mediji su naglašavali da Markle nema “ni karijeru Kelly, ni njen pedigre i harizmu”. Intervjuisali su članove njene porodice koji nisu pozvani na vjenčanje, rastezali probleme njenih roditelja, očeve dugove i pokušaje da smrša za vjenčanje kćerke i stalno iznova vrtjeli izjave njene polusestre Samanthe Markle koja kaže da je “Meghan oduvijek htjela da bude princeza, sigurno je znala šta radi, a pada i na crvenokose muškarce, vrlo je proračunata”.

Čak je i princ Harry kazao kako će se Meghan napokon udati u porodicu koju nikada nije imala.

– Mediji i porodica su oduvijek u nekom zagrljaju koji vrlo brzo može postati fizički okršaj. Obje strane su svjesne koliko zavise jedna od druge – kaže Steeg Abel koji je radio u press službi palate.

Jaz se dodatno produbio s mlađim generacijama, prinčevima Harryjem i Williamom. To svoje izvorište možda ima u načinu na koji je u medijima tretirana njihova majka, pokojna princeza Diana, a posebno njena smrt. Ona je i poginula bježeći od novinara koji su je ganjali po pariskim ulicama.

– Prvo su je ganjali poput čopora gladnih pasa, a onda, umjesto da pomognu, fotografisali su je kako umire na zadnjem sjedištu automobila – kazao je u prošlogodišnjem intervjuu princ Harry koji je imao 12 godina kada mu je poginula majka.

 

Pročitajte još