Kako odgojiti optimista: Naučite svoje dijete pozitivnom stavu

Piše: Redakcija

U zemljama sjeverne Evrope djecu uče da budu optimistična odnosno da pozitivno gledaju na život. Optimizam uključuje dva moćna vjerovanja – problemi su prolazni i naš osobni stav može ih učiniti manjima. Sve je u našoj glavi i o nama ovisi kakva će biti stvarnost u kojoj živimo.

Dok optimisti vide izazove i prilike, pesimisti vide probleme i granice. Pesimizam nije samo loš u svakodnevnom životu, nego i za psihičko zdravlje jer može dovesti do depresije. Dobar je vijest da se optimizam može vježbati baš kao i mišići. Što prije počnemo to je bolje stoga podučite svoju djecu optimizmu. Evo kako.

1. Meditacija

Ne morate biti majstor meditacije da svome djetetu pokažete kako se umiriti i koncentrirati. Naučite a jednostavnim tehnikama disanja, primjerice neka se nekoliko minuta dnevno fokusira na dah, duboko diše i umiri.

2. Pokret

Potičite dijete da se igra vani s prijateljima i da bude u pokretu – na taj način tijelo luči endorfin, prirodan ‘okidač’ za sreću.

3. Vježbajte empatiju

Ohrabrujte svoje dijete da pomaže drugima i da bude ljubazno. Čineći dobro drugima i sami sebi činimo dobro jer pomaganje drugima stvara u nama osjećaj zadovoljstva i smisla.

4. Vježbajte zahvalnost

Navečer prije spavanja ili za vrijeme večere pitajte svoje dijete da vam nabroji tri stvari u danu na kojima je zahvalno. Računa se sve – od lijepog vremena pa nadalje. Mozak osjećaj zahvalnosti koristi kako bi multificirao osjećaj sreće i čini nas još zahvalnijima.

5. ‘Gomilajte’ sreću

Potaknite vaše dijete da piše ‘pozitivni’ dnevnik. Neka triput sedmično izdvoji po deset minuta kako bi zabilježio sve ono što ga je učinilo sretnim. Ovom vježbicom istrenirat će mozak da percipira sve više pozitivnih stvari i vaše će dijete postati pravi optimist te će stvoriti odličnu bazu za život i sve probleme koje on nosi.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti