Bivši pušači obnovite pluća

Piše: Redakcija

Samo 20 minuta nakon gašenja cigarete, krvni pritisak i puls se normaliziraju, kao i temperatura u rukama i nogama, jer duhan blokira cirkulaciju i ubrzava rad srca. Nakon 12 sati od posljednje cigarete, nivo ugljen monoksida opada, a kiseonika raste do normalnog nivoa u krvi. Već nakon dva dana, nervni završeci počinju da se regenerišu, a čulo mirisa i ukusa se polako oporavlja

Proljeće je idealno vrijeme za nove odluke. Jedna od njih, kod nekih će sigurno biti i prestanak pušenja. Ukoliko ste među njima, važno je da znate koje ćete promjene osjetiti tokom prvih dana. Samo 20 minuta nakon gašenja cigarete, krvni pritisak i puls se normaliziraju, kao i temperatura u rukama i nogama, jer duhan blokira cirkulaciju i ubrzava rad srca. Nakon 12 sati od posljednje cigarete, nivo ugljen monoksida opada, a kiseonika raste do normalnog nivoa u krvi. Već nakon dva dana, nervni završeci počinju da se regenerišu, a čulo mirisa i ukusa se polako oporavlja.  Nakon godinu od prestanka pušenja, rizik od svih koronarnih bolesti se dvostruko smanjuje, kao i vjerovatnoća smrtnosti od karcinoma pluća.

Ishrana bogata voćem donosi niz zdravstvenih koristi, od smanjenja rizika za rak kože do jačanja imunološkog sistema. Po novoj studiji, te namirnice mogu i obnoviti funkciju pluća bivšim pušačima.

Pluća počinju zacjeljivati odmah nakon gašenja zadnje cigarete, ali proces potpunog oporavka je spor i može trajati godinama. Dodatno, prestanak pušenja ne briše u potpunosti rizik razvoja bolesti povezanih s pušenjem. Drugi uzrok koji treba uzeti u obzir jeste činjenica da pluća potpuno sazriju između 20. i 25. godine, a nakon 35. godine, funkcija pluća počinje biti slabija i disanje postepeno postaje sve teže.

Paradajz je moćan izvor vitamina C, a obiluje i vitaminima B skupine, bakrom, željezom, kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem… Zbog vrijednih sastojaka može smanjiti rizik obolijevanja od karcinoma, potiče izlučivanje vode iz organizma, dobro djeluje na srce i krvotok, regulira probavu, snižava krvni pritisak. Najveći dio hranjivih tvari paradajza je u kori i sjemenkama.

Razlozi za prestanak pušenja

Živjet ćete duže

Ukoliko prestanete pušiti u tridesetim godinama života, životni vijek produžujete za čak deset godina. Duži život znači više vremena provedenog s porodicom i prijateljima, više vremena za bavljenje hobijima i više vremena da učinite nešto o čemu ste oduvijek sanjali.

Imat ćete bolju kožu, kosu i nokte

Bjelji zubi, zdraviji nokti i koža prstiju bez žutih mrlja. No, ima još toga. Pušači češće imaju problema s desnima i više vremena provode u zubarskoj stolici, jer skidanje naslaga sa zubi traje duže.

Duže ćete izgledati mlađi

Koža pušača brže stari i brže dobiva bore, po nekim podacima čak do tri puta brže. Pušenje može dodati vašem licu i deset do 20 godina. A osim boljeg izgleda kože, za mlađi izgled bitna je i kosa. Nepušači imaju tri do šest puta manju šansu da će prerano osijediti, a muškarci nepušači dva puta manju šansu da će oćelaviti.

Uštedit ćete novac

Otići na putovanje, obnoviti garderobu ili jednostavno smanjiti minus na računu? Sve to možete umjesto kupovine cigareta.

U organizam ćete unositi manje pesticida

Izbjegavate špricano povrće? Ili uzgajate svoje povrće kako biste jeli nešpricano? Dobro je znati da neki od pesticida kojima se tretira duhan „prežive“ gorenje i putem dima ulaze u organizam. Sigurno ćete se radovati kada saznate da prestankom pušenja smanjujete i količinu unesenih pesticida u organizam.

Pročitajte još