Vrijeme je za čaj

Piše: Redakcija

Crni čaj za svjež dah

Crni čaj odličan je u borbi protiv lošeg zadaha. Obiluje moćnim antioksidansima, polifenolima koji sprečavaju nastanak plaka i bakterija, a samim time i neugodan zadah. Osim toga, crni čaj pomaže u regulaciji inzulina u krvi i sprečava nakupljanje sala na trbuhu.

Priprema: Kuhajte vodu do vrenja, stavite jednu vrećicu u jednu šoljicu. Ako se čaj ne nalazi u vrećicama, onda stavite dva grama ili kašičicu po šoljici, ulijte vodu u šoljicu, ostavite da stoji približno pet minuta, prelijte čaj koristeči filter (što duže listići čaja ostaju u vodi, gorčina čaja je jača) nakon toga možete početi uživati u ispijanju ovog ukusnog napitka.
Zeleni čaj čuva moždane ćelije
Zeleni čaj ima blagotvorno djelovanje na zdravlje organizma. Obiluje antioksidansom ECGC, koji potiče osjećaj sitosti i ima antikancerogena svojstva, a aktivne supstance polifenoli održavaju zdravlje moždanih ćelija. Odlična je prevencija od demencije i Alzheimerove bolesti, potvrdile su brojne studije.

Priprema: Za pripremu kvalitetnog čaja potrebno je znati nekoliko bitnih pravila: ukoliko ste u prilici, koristite filtriranu vodu, za pripremu čaja koristite posude od vatrostalnog porculana ili keramike i izbjegavajte korištenje tzv. “jajeta” ili “kašičice”, jer su listovi čaja na taj način zbijeni, nemaju mogućnosti da se odviju te poprimaju okus metala, na šoljicu vode stavite jednu filter-vrećicu čaja ili 2-4 grama čaja u rinfuzi. Kad pripremate zeleni čaj, vodu zagrijte do tačke vrenja, ostavite da se ohladi nekoliko minuta te prelijte preko čaja. Ostavite da odstoji 2-8 minuta.

Čaj od ginsenga jača libido

Čaj od ginsenga jača seksualnu želju i pomaže u borbi s erektilnom disfunkcijom. On sadrži ginsenozide, sastojke koji se ponašaju kao ljudski hormoni i povećavaju broj spermija, kao i seksualno zadovoljstvo kod žena i kod muškaraca.

Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu kašičicu biljke ili filter vrećicu prelijte s 0,2 litra vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5-10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Bijeli čaj pospješuje mršavljenje

Bijeli čaj obiluje moćnim antioksidansima, polifenolima i jedan je od najzdravijih čajeva uopće. Jača imunitet, čisti jetru od toksina i štiti od raka debelog crijeva. Također, ubrzava rad metabolizma i pospješuje mršavljanje te sadrži antioksidans ECGC koji usporava pojavu bora i sprečava stvaranje novih masnih ćelija.

Čaj od koprive protiv alergija

Ovaj čaj djeluje poput antihistamina i ublažava simptome peludne groznice kao što su kašalj, sekret iz nosa i svrbež očiju. Pomaže u čišćenje jetre i kožnih bolesti, a koristi se i u liječenju upale mokraćnih puteva. Nije najbolji izbor za ljude koji pate od probavnih problema, jer djeluje kao diuretik.

Čaj od valerijane za bolji san

Valerijana djeluje kao sedativ i pomaže kod nesanice, a čaj je najbolje popiti nekoliko sati prije odlaska u krevet, kako bi se tijelo uspjelo opustiti. Osim problema s nesanicom, valerijana pomaže i kod nadraženog želuca te problema s crijevima.

Čaj od đumbira pomaže kod glavobolja

Đumbir ima protuupalno djelovanje i blokira djelovanje prostalgina, hemikalija koje uzrokuju naticanje mozga i nepodnošljive glavobolje. Čaj od đumbira djeluje jednako brzo kao tableta aspirina i odlična je prirodna alternativa farmaceutskim lijekovima.

Žele od čaja

Dovoljno je vodu zamijeniti čajem, dodati želatin i voćni sok po želji. U posudu ulijte 1,3/4 vode, 12 vrećica čaja po želji, 1/4 voćnog soka, 3 šoljice šećera i vrećicu instant-želatina.

Skuhajte čaj, maknite vrećice i dodajte sok i šećer pa kuhajte još dvije minute. Nakon toga dodajte želatin i kuhajte otprilike minut. Dobivenu smjesu ulijte u kalupe i ostavite da se ohladi prije posluživanja.

Za marinadu i kuhanje na pari

Osim uz desert, čaj pristaje i uz slana jela. Riba i meso može se dimiti i marinirati listićima čaja, ali i kuhati na njegovoj pari. Umjesto vode koristi se čaj, najčešće od jasmina, koji ribi daje posebnu aromu.

U pet šoljica vode stavite pet kašičica sušenih listića čaja, kašiku umaka od soje, dvije kašilice soka od limuna ili sirćeta te malo soli i bibera. Filete ribe kuhajte na pari od 10 do 15 minuta pa potom poslužite.

Sušeno voće umočite u čaj

Sušeno voće najbolje se slaže sa suhim kolačima i kompotima, koji su nezaobilazni pratitelji zimskih mjeseci. Sušeni listići čaja mogu se dodati kremama ili se sušeno voće može uroniti u čaj pa potom dodati kolačima. Grožđice se tako mogu natopiti čajem, s tim da trebaju stajati od 10 do 15 minuta prije nego ih dodate biskvitnom kolaču ili kuglofu. To će kolaču dati vlage pa neće biti suh.

Na isti način se veće sušeno voće kao što su marelice, šljive i kruške mogu staviti u čaj od jasmina na 10 minuta te dodati kompotu. To će desertu dati savršen aromatičan štih.

Za razliku od sušenog voća, koje samo treba uroniti u čaj, svježe voće se kuha u čaju. Breskve se najbolje slažu s čajem od istog voća, a jabuke s čajem od šipka.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti