Nekidan me zvao Janko!

Piše: Redakcija

Zvao me u petak popodne moj prijatelj Janko, ima on taj običaj da zove u petak popodne. Doduše, nije kao kad zovu Borisa Dežulovića, da ispričaju vic. Zvao Janko u petak popodne, da mu pomognem da spremi garažu u subotu ujutro. Ima on taj običaj da zovne kad mu nešto treba. Eh, ne bi Janko bio Janko, da ne zna namamiti poguziju (to su oni što pogu…sve po kući) poput mene na spremanje garaže. Namamio me je srnetinom, koju je donio iz Istre i dobrim vinom s Korčule.

Elem, spakujemo se mi svi u subotu ujutro i kod Janka na srneći gulaš i spremanje garaže. Djeci kupili meso za roštilj, a nas dvojica u nabavku potrepština za gulaš.

Evo šta nam je potrebno: srnetina, suhe brusnice, suhe šljive, celer, mrkva, luk, jabuka, bijeli luk, so, biber u zrnu, lovor, majčina dušica, ulje

Luk isjeckate i stavite u lonac na zagrijano ulje. Posolite luk i pustite da se zacakli, tada će i luk pustiti svoju vodu. Kada luk zacakli, dodate srnetinu isjeckanu na zalogaje i pustite da se sve malo dinsta na laganoj vatri. Suhe brusnice i šljive natopite u mlakoj vodi.

Mrkvu i celer isjeckate i dodajte u lonac, zajedno s ocijeđenim brusnicama i šljivama. Jabuku ogulite i isjeckate na kockice i dodajte u lonac. Tri čehna bijelog luka ogulite i dodate u komadima, zajedno s listovima lovora i majčinom dušicom, dodajte i biber. Poklopite lonac i pustite dva sata da se krčka na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Kao prilog servirate njoke.

Vino hladite sve vrijeme i gemištate sa svojim drugom, dok raspremate garažu i pronalazite razna čuda iz njegovog djetinjstva.

RECEPT GRATIS

Šta je zima bez dobre supe

TARHANA

Sastojci: jaje, kašikica vode, 100 g brašna, malo soli

Priprema: Na površini za valjanje tijesta od brašna napravite stožac. U sredini brašna napravite udubljenje u koje stavite sol i vodu te dodajte jaje. Prstima umijesite što čvršće glatko tijesto. Dobro izradite tijesto da ne ostanu grudice. Napravite čvrste loptice te ih izribajte pomoću ribeža. Naribanu taranu rasprostrite po čistom stolnjaku i pustite da se osuši. Tarhana će biti ukusnija ako je popržite na ulju.

NOKLICE OD GRIZA

Sastojci: jaje, 4 kašikice ulja, 8 kašikica griza, malo soli

Priprema: Viljuškom istucite jaje pa dodajte ulje i sol prema želji. Uspite gris. U početku će se smjesa činiti rijetkom, ali za minutu, dvije će se zgusnuti. U zakuhalu juhu na laganoj vatri viljuškom izradite noklice. Neka budu što manje jer će ukuhavanjem nabubriti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti