Muharem Vojniković Muha: Kći Leda je moja inspiracija

Piše: Redakcija

Edukativni i zabavni programi za djecu u našoj zemlji su rijetkost. Rijetke pozorišne predstave, novogodišnje dodjele paketića uz program, klovnovi ili druge maskote uz prezentacije novog proizvoda u tržnim centrima su ono što se nudi mališanima. No, stvari se, ipak, mijenjaju nabolje.

Pravo osvježenje na našoj sceni dolazi sredinom januara u okviru mjuzikla za djecu „DJ Šampinjon: Vrh svijeta”, autora Muharema Vojnikovića Muhe, koji će biti premijerno izveden 17. januara 2013. godine u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo.

Ovaj bh. umjetnik, kojeg se većina sjeća kao frontmena „Muha benda” od sredine devedesetih, živi i radi u Francuskoj. Svu svoju kreativnost usmjerio je na stvaranje muzike i predstava za djecu. Muha je odlučio svoj život podijeliti na dvije prijestolnice, Sarajevo i Pariz, u kojima stvara i koje voli. Razgovor počinjemo njegovim novim projektom.

Dječiji mjuzikl „DJ Šampinjon: Vrh svijeta” nosi jasnu poruku o potrebi za ekološkom osviješćenošću. Šta još najmlađim donosi ova priča?

– Mjuzikl afirmiše, prije svega, pozitivne ljudske osobine, veliča sam život i upućuje na to da svi mi učestvujemo u stvaranju novog svijeta. A kakav će biti, zavisi direktno i od nas. Kroz različite teatarske žanrove, od komedije, zabune do pastorala i s pjesmama, koje su sastavni dio priče, te koreografijom, kostimima, grafičkim dizajnom, uspeli smo kreirati novi čarobni univerzum s vlastitim identitetom. Nadam se da će sve to kod djece dotaknuti njihovu kreativnost i maštu, te povećati njihove lične kriterije u tome, šta slušaju, šta gledaju, kako pričaju i kako se ophode prema vanjskom svijetu. U svakom slučaju, nadam se da će publika izaći sretnija i svjesnija ličnih potencijala i odgovornosti prema okolini i sebi.

Nakon gala premijere u Sarajevu, čekaju vas su još tri izvedbe. A nakon toga uslijedit će turneja po BiH. Koja mjesta planirate posjetiti?

– Planiramo turneju po cijeloj zemlji! Već ima dogovora sa zainteresiranim pozorišnim kućama, a bit će ih još više poslije premjere. S obzirom na to da u Regiji nema nijednog mjuzikla za djecu, sigurno da je to velika šansa, ali i odgovornost.

Kompletan tekst možete pročitati u print izdanju Magazina Azra (br.881)

 

Pročitajte još