Bez njih jednostavno ne možemo: Sretan Vam Svjetski dan emotikona

Piše: Redakcija

Danas je Svjetski dan emotikona. Neslužbeni praznik kojim odajemo počast globalnom fenomenu zahvaljujući kojem lakše izražavamo osjećaje u hladnom okruženju interneta osmislio je osnivač Emojipedije Jeremy Burge 2014. godine. Obilježit ćemo ga tako što ćemo s vama podijeliti nekoliko zanimljivih podataka. 

Vjerovali ili ne, emotikoni su s nama od 1998. godine u slikovnom izdanju (bilo ih je moguće koristiti u Yahooovom Messengeru), dok tekstualni smješko potiče još iz 17. stoljeća, a na internetu ga je prvi put 19. septembra 1982. spomenuo Scott Fahlman sa Sveučilišta Carnegie Mellon. Slikovni emotikoni postali su masovno popularni nakon što je Apple 2012. godine objavio šesto izdanje svog operativnog sistema za mobilne uređaje iOS. 

Njujorški Muzej moderne umjetnosti dodao je 2016. godine u svoj stalnu postavku 176 izvornih emotikona, osmišljenih 1999.

U Oxfordski rječnik engleskog jezika riječ emoji službeno je uvrštena u augustu 2013. godine, što je bilo svojevrsno priznanje novostečenoj popularnosti i raširenom korištenju.
Novi emotikoni pristižu svake godine. Odobrava ih konzorcij Unicode, a ove godine uvrstili su novih 157, nakon čega se broj službenih emotikona popeo na 2.823. Među njima su bili emotikoni koji su prikazivali crvenokose ljude, superheroje, klokane…

Na Twitteru je tijekom prošle godine najčešće korišten emotikon bio onaj nasmiješenog lica sa suzama radosnicama. Isti je emotikon na vrhu popisa najpopularnijih ove godine na Facebooku i Messengeru. Iz Facebooka su ujedno objavili kako se od 2.823 postojećih emotikona njih gotovo 2.300 koristi svaki dan. 

 

U aprilu 2015. godine teniska zvijezda Andy Murray vjenčao se s dugogodišnjom djevojkom Kim Sears. Na dan vjenčanja tvitao je o svojim očekivanjima koristeći samo emotikone. U američkom lancu pizzeria Dominos možete obaviti narudžbu emotikonima. U pojedinim dijelovima svijeta vozače Ubera ne ocjenjuju zvjezdicama već – emotikonima. Imaju svoju enciklopediju, postoji nekoliko knjiga napisanih isključivo emotikonima, koristi ih se u video igrama, snimljen je film posvećen njima, a stiže i mjuzikl. Ministarstvo vanjskih poslova Finske ima vlastiti set emotikona koji izražavaju nacionalni identitet te države.

Apple je prošle godine predstavio animotikone (animoji), animirane emotikone. Brzo su ih preuzeli i u Samsungu pa je za očekivati kako će se nova vrsta emotikona proširiti i postati dijelom naše svakodnevnice, piše Tportal.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti