Kraljevska posla: Pogledajte šta je princ George dobio za peti rođendan

Piše: Redakcija

Šta kupiti za rođendan dječaku koji ima sve i koji je član kraljevske porodice? Ako pitate Britance, odlična ideja je napraviti novčić, u vrijednosti od 5 funti, princu Georgeu u čast, a svoje primjerke moći će kupiti i svi oni kojima nije za isti problem izdvojiti čak 175 KM



Kada ste dijete koje odrasta u kraljevskoj porodici, ujedno i treći u nasljedstvu za tron, svake se godine pojavljuje veliki problem – šta kupiti dječaku koji ima sve. Ovoga se puta i tome doskočilo, pa je tako The Royal Mint, kraljevska kovnica novca, odlučila izdati limitiranu kovanicu od 5 funti u čast 5. rođendana princa Georgea, a koji slavi danas.

Osim godine u kojoj je kovana, 2018, na srebrnoj kovanici nalazi se i slika svetog Georgea, po kojem je maleni princ i dobio ime, kako se bori sa zmajem. Legenda kaže kako je on ubio zmaja koji je uništavao i ugnjetavao seljane.

– Ta priča povezivala se s kraljevskim kovanicama stoljećima, simbolizirajući snagu i pobjedu dobra nad zlom. Ovaj dizajn upravo to simbolizira i kao takav idealan je za odavanje počasti mladom princu – stoji na službenoj stranici Royal Minta.

Sličan novčić već je izdan povodom 2. rođendana princa Georgea, a ukoliko i sami želite imati primjerak za buduće naraštaje, za njega ćete morati izdvojiti čak 175 KM, dok ćete za limitirano, zlatno izdanje dati više od 1000 KM.

Pročitajte još