Allegra Versace: Povratak otpisane nasljednice u porodični biznis

Piše: Redakcija

Modna kuća Versace ove godine slavi 40. rođendan, a na veliku godišnjicu Allegra Versace, miljenica ujaka Giannija, napokon se odlučila baviti porodičnim biznisom. 

Naziv jesenske kampanje Versaceove mladenačke linije Versus je “Suprotno očekivanjima”, tako da je u skladu s tim nazivom i Allegrin povratak sasvim neočekivan. Većinska vlasnica kuće stilizrala je crno-bijelu odjeću, iako je još prije godinu izjavljivala da ne želi imati nikakve veze s modom.

Iako je to daleko od angažmana njene majke Donatelle Versace,  Allegrin dizajn sigurno će oduševiti sve ljubitelje Versacea jer sa sobom donosi osvježenje iz ove modne kuće. Ponosnu majku sretnom je učinio kćerin povratak i činjenica da se u njenom luksuzno uređenom uredu, koji je sav u staklu i mramoru u milanskoj ulici Borgospesso, konačno upalilo svjetlo.

Kada se u dvadesetoj preselila u New York da bi studirala francuski, historiju umjetnosti i pozorišnu umjetnost, Allegra se vrlo rijetko pojavljivala u uredima porodične firme.

Jednom Versace, uvijek Versace – izjavila je novinarima dizajnerica u povodu lansiranja kćerkine Versusove kampanje. A upravo je ta izjava najbolja “dijagnoza” svih problema s kojima se suočavala Allegra Versace.

– Želim biti anonimna – često je govorila najbližima, pa se zato predstavljala kao Allegra Beck, koristeći prezime svog oca.

Njena životna drama počela je 15. jula 1997., onog trenutka kad je voljenog ujaka Giannija Versacea, osnivača kuće koja ove godine slavi četrdeseti rođendan, na stepenicama vile u Miamiju ubio Andrew Cunanan. Jedanaestogodišnja Allegra upravo se tog dana s ujakom dogovarala da mu ona i tri godine mlađi brat dođu u posjetu.

– Gianni je s nama provodio jako puno vremena; majka i on su se znali šaliti da smo mi više njegova djeca, nego njena – rekao je Donatellin sin Daniel. Sjeća se kako su ujak i Allegra, koja ga je odmila zvala jednostavno “genijalac”, zajedno obilazili muzeje širom svijeta.

Allegru je njegova smrt toliko potresla da danima nije izlazila iz sobe, odbijala je jesti i razgovarati s bilo kim.  Da i dalje misli na njega, pokazala je i u Versusovoj kampanji: plišani medvjedići koji vise s lančića i kaiševa kao privjesci te veliki medo kao torba, podsjećaju je na one koje joj je ujak poklanjao za svaki rođendan. 

Nekoliko godina Allegra se borila s depresijom i anoreksijom. Dugo je bila u potrazi za vlastitim identitetom van porodice Versace. No, čini se kako je borba okončana pomirenjem i novim dizajnerskim idejama koje će porodičnoj firmi zasigurno donijeti ogromne novce.

Pročitajte još