LifestyleZdravlje

Više štete nego koristi: Na ova pića zaboravite tokom ljetnih vrućina

Tokom ljeta je lako dehidrirati, posebno u vrijeme kada temperature u svijetu obaraju rekorde. Zbog toga je važno u organizam unositi dovoljno tečnosti kako bi se tijelo lakše borilo sa visokim temperaturama.

Međutim, mnogi od nas griješe kada pokušavaju da spriječe dehidraciju pijući pogrešne napitke.
 
Energetski napici 
 
Bez obzira na to da li trčite ili ne, tzv. “sportska pića” mogu izgledati privlačno kada ste izloženi suncu, međutim, treba imati na umu da su ta pića namijenjena sportistima koji gube elektrolite poput natrijuma i kalijuma zbog naporne i dugotrajne fizičke aktivnosti.
 
Međutim, ako ih piju prosječne osobe, ona podrazumijevaju unos kalorija, vještačkih zaslađivača i ugljenih hidrata.
 
Vještački sokovi 
 
Ako mislite da pravite dobar izbor time što uzimate sok umjesto gaziranog pića, varate se. Sokovi su štetni i imaju zanemarljivu hranjivu vrijednost. Sadrže veliku količinu šećera i konzervansa, pa sa ne mogu smatrati zdravima. To važi i za sokove sa komadićima voća.


 
Vitaminizirana voda 
 
Vitaminizirana voda je nezdrava i nepotrebna. Voda je svakako potrebna organizmu, ali ako pijete onu sa dodatkom vitamina, možete da pretjerate, posebno ako vaša ishrana sadrži dovoljno vitamina. Vitaminska voda takođe sadrži šećer, čija količina može čak da bude jednaka onoj u gaziranim sokovima.
 
Ledeni čaj 
 
Ledeni čaj je ukusan napitak, a posebno prija tokom ljeta. Ipak, treba imati na umu da flaširani ledeni čajevi sadrže šećer, čak i u dijetalnoj verziji, odnosno sintetičke zaslađivače. Ipak, stručnjaci priznaju da je od navedenih opcija ledeni čaj najbolja, jer je barem bogat antioksidansima.
 
Alternativu navedenim pićima možete i sami da napravite. Najbolje je u hladnu vodu dodati limun, breskve, krastavce ili kamilicu.

Pratite nas na društvenim mrežama