Dr. Jasmina Dizdarević, klinički psiholog

Piše: Redakcija

Otkako mi je razbojnik na ulici, negdje oko 19 sati, strgnuo ogrlicu s vrata (i napravio posjekotinu) plašim se sama izaći vani uvečer. Uvijek mislim kako će opet iskočiti negdje iza ćoška i napasti me. To mi stvara veliki problem, jer muž i djeca koja su odrasla nisu uvijek tu da odu sa mnom do prodavnice, naprimjer. Kako da sebi pomognem? Ne mogu više ovako normalno funkcionirati.

Svaki pretrpljeni strah se mora liječiti. Psiholog je taj koji će Vam pomoći da abreagujete preživljeno i da ga se oslobodite. Za to treba volje, ali i vremena. Kada uvidite sami da se “neprijatnosti” ne ponavljaju dva puta, odlazit ćete iz kuće bez ikakvog straha. Za sada prođite sa svojim najbližima nekoliko puta istom ulicom, kako bi savladali osjećaj ponovnog susreta s nasilnikom, kojeg tu više nema, i koji ne napada istu žrtvu dva puta. Razumijem odlično Vaš strah, ali se njega morate osloboditi što prije.

Imam 21 godinu i studentica sam. Živim s roditeljima. Kada je saznala da se zabavljam sa sinom njenog prvog momka, mama je, naprosto, poludjela. Kaže da je on isti kao njegov otac, da će me ostaviti na cjedilu i da je bolje da odmah prekinem s njim. Izluđuje me, hoda za mnom kad pričam s njim na telefon i ljuti se kad izađem s njim. Tata je pokušao pričati s njom, ali bezuspješno. Šta da radim?

Iskustvo Vaše majke ne mora značiti i Vaše iskustvo. Ako je njen prvi momak bio neko ko ju je povrijedio, ne znači da će i njegov sin povrijediti vas. Jedino je neprijatno ako ona više ne želi da se susreće s tim čovjekom, a on će biti možda Vaš svekar. Kako bilo, Vaša majka mora shvatiti da pobjeđuje ljubav, ako je to u Vašem slučaju, onda će i sve dileme biti brzo prebrođene. Razumijevanje oca Vam je itekako važno, pa i to da se on toj vezi ne protivi.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti