Kreativni dah recesije

Piše: Redakcija

Kada je riječ o opremanju doma, kupovina namještaja oduvijek je bila kritična tačka, posebno finansijski. Za opremanje jednog prosječnog stana od šezdesetak kvadrata treba jako mnogo namještaja i jako mnogo novca, pa čak i ako se odlučimo za kupovinu najjeftinijih komada. Krizna su vremena, ne samo kod nas u BiH, nego i u mnogo bogatijim i stabilnijim zemljama EU, čijim građanima čak i jeftini namještaj, poput onog iz IKEA-e, postaje teško dostupan.

Šta uraditi i kako za najmanji mogući iznos popuniti stan namještajem, stolovima, sofama, krevetima, odnosno onim što je neophodno za život između bilo koja četiri zida? Rješenje je u kreativnoj upotrebi transportnih, takozvanih europaleta, bez kojih je nezamisliv bilo koji današnji transport neke obimnije robe.

Nakon što dragocjena roba dođe od skladišta do krajnjeg kupca, transportne palete često bivaju odbačene ili prepuštene zubu vremena, no to najčešće i nasreću više nije slučaj. Ovi neugledni pomagači u transportu mogu biti odlična polazna osnova za kreiranja fantastičnih elemenata namještaja koji će se uklopiti u bilo koji stan. Potrebno je malo dobre volje, vješte ruke, malo mašte, alata i, naravno, transportne palete. Danas, garantiramo, da vam se niko neće smijati zbog ovakvog namještaja u stanu i smatrati vas sirotinjom dostojnom sažaljenja. Naprotiv, možda i komšije odustanu od papreno skupog, višestruko precijenjenog namještaja iz salona i odluče se za reciklažu paleta. Treba biti realan, transportne palete, pa i namještaj napravljen od njih, zapravo su sastavljene od pravog, „punog” drveta, ne od jeftine iverice napunjene kancerogenim ljepilima. Transportne palete tako nisu samo finansijski isplativo rješenje za opremanje stana, nego i prava adresa za sve ekološki osviještene koji misle na vlastito, ali i zdravlje Planete.

Šta je europaleta?

Jednostavno rečeno, transportne palete ili europalete su čvrste drvene konstrukcije pravougaonog oblika, sastavljene od poprečnih i uzdužnih letvi i od šest do devet „nogu”. Propisi koji reguliraju proizvodnju i korištenje europaleta su vrlo strogi i detaljni. Tako jedna paleta mora imati tačno 78 eksera postavljenih po strogo utvrđenoj šemi. Sve to regulira EU tijelo naziva EPAL (European Pallet Association), koji djeluje u skladu sa zbirkom propisa „European Pallet Pool” (EPP). Samo palete certificirane od EPAL-a mogu imati oznake EUR i EPAL. Europalete su se počele koristiti prije više od pedeset godina, i to u željezničkom transportu. Iako je izumitelj europalete ostao nepoznat, Evropska asocijacija željeznica posjeduje intelektualna prava na ovo pravo transportno čudo. Inače, prema pravilima EPAL-a, transportna paleta ima dimenzije 1200 X 800 x 114 milimetara i pravi se isključivo od potpuno suhog drveta. Postoje i manje i veće dimenzije paleta, koje su, također, standardizirane. Bilo kako bilo, oni koji su kreirali europaletu i oni koji su je standardizirali nisu mogli ni sanjati u koje će se svrhe ona koristiti. Recimo, za proizvodnju namještaja u recesijom pogođenoj Evropi.

Gdje nabaviti palete?

Transportne palete mogu u naše ruke doći na mnogo načina. Možemo ih dobiti nakon što kupimo neki veći uređaj, kao što je frižider. Veći trgovački centri dnevno dobivaju desetke ili stotine europaleta i možete ih zamoliti da vam poklone poneku. Ukoliko to ne uspijete, možete ih i kupiti. Pored svakog iole značajnijeg putnog pravca u BiH i u gotovo svakoj općini postoje firme koje vrše otkup i prodaju europaleta. Cijene su vrlo povoljne i rijetko prelaze 10 KM za jednu paletu.

Za pretvaranje ne baš lijepih paleta u zadivljujuće komade namještaja nije potreban skup i kompliciran alat. Poslužit će ono što bi svaka moderna kuća trebalo da ima. To su pila, bušilica, čekić, šarafciger. Za lakši i brži rad poželjno je koristiti električnu kružnu pilu i električni odvijač.

Šta se može napraviti?

Transportne palete zahvalan su materijal za izradu gotovo svih vrsta alternativnog namještaja. Ipak, od palete se najbrže i najlakše prave razni stolovi, garniture za sjedenje i kreveti.
Bračni krevet, takozvana spavaća soba spada u najskuplje komade namještaja u stanu. Međutim, uz pomoć četiri transportne palete, nešto vijaka i okova možemo dobiti apsolutno funkcionalan, veliki bračni krevet dimanzija 2, 4 sa 1,6 metara. Konstrukciji možemo dodati i drvene noge, koje je poželjno kupiti posebno. Na sve to je dovoljno nabaciti madrac i zabava može početi.
Na sličan način moguće ja napraviti sofu za dnevnu sobu ili čak popularni ugao. Za sofu je potrebno nabaviti četiri europalete, za ugao ih je potrebno šest. Složimo ih dvije po dvije, jednu na drugu, pričvrstimo vijcima i okovima, te stavimo spužve za sjedenje i jastuke. Ugaonu garnituru koja košta više hiljada maraka možemo dobiti za manje od 200 KM.

Ako već imamo dnevni boravak i u njemu sofu, neizostavan je i odgovarajući stolić. Dovoljna je jedna paleta, četiri točkića za namještaj i staklena površina odgovarajuće veličine. Uz pomoć dviju paleta iste veličine moguće je i napraviti kombinaciju, spojimo ih „naopako” i ispod stola dobijamo prostor za sitnice ili novine. Nije komplicirano napraviti ni vrlo funkcionalan radni sto. Jedna paleta, nekoliko dodatnih letvi i četiri noge, bilo drvene, bilo metalne i radni sto je tu.

Uz pomoć paleta, moguće je praviti i komode, stolice, fotelje, kuhinje ormariće, plakare i gotovo sve ono što se može svrstati u najmještaj, ali često zahtijeva mnogo više stolarskih vještina, bolji alat i više materijala. Ipak, namještaj od paleta odavno nije samo hippi alternativa konzumerizmu i potrošačkom društvu koje nas pokušava ubijediti da je skuplje ujedno i bolje. Jednog dana, kada recesija prođe i ponovo nastupi privremeno blagostanje, namještaj od transportnih paleta bit će spomenik jednom teškom, ali kreativnom vremenu.

Bojiti ili ne bojiti

Ako bismo namještaj od transportnih paleta pokušali definirati nekim umjetničkim pravcem, onda bi on itekako mogao da se nađe u okviru „brutalizma”, umjetničke forme koja bježi od lažnog uljepšavanja i ne boji se pokazati od čega je svijet, zapravo, stvoren. Kod namještaja od paleta, metalni okovi, vijci ili neravnine se ne skrivaju. Naprotiv. Ukoliko su palete od kojih je se pravi namještaj bile izložene zubu atmosferskih prilika, to neće smetati i čak će dati dodatni šarm. Naravno, nije zabranjeno niti obojiti ovakav namještaj, no to nekako nije u duhu pokreta i brutalističke životne filozofije.

Dizajnerski namještaj od paleta

Ovakav tip namještaja nije samo zanimljiv alternativcima, borcima protiv pošasti konzumerizma ili onima koji žele svoj životni prostor opremiti kakvim takvim namještajem. Za namještaj od paleta sve se više zanimaju i dizajneri luksuznog namještaja i njihova imućna klijentela. Na pojedinim britanskim web stranicama ovakav namještaj košta od nekoliko stotina do nekoliko hiljada funti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti