Sedam ideja za uređenje dječije sobe

Piše: Redakcija

Dječije sobe ponekad predstavljaju pravi izazov za roditelje. Ukoliko uređujete sobu za dijete, neophodno je da prostor bude funkcionalan i da ima osnovne stvari koje djetetu trebaju, kao što su krevet, igračke i ormarić za garderobu. Uz kombinaciju veselih boja i aplikacija na zidovima ili krevetu, dijete jednostavno dobija svoje carstvo, a mi vam donosimo sedam ideja koje vam mogu poslužiti kao inspiracija

SVEMIR I GALAKSIJE


Ako je vaše dijete fascinirano svemirom, jedan zid pomalo neuredno obojite u tamno plavu boju. Bijelom bojom dodajte tačkice ili napravite „prave“ zvijezde, a špricanjem boje kistom možete stvoriti prave male galaksije na zidu. Zavjese sa zvjezdicama i posteljina s astronautima oduševit će vaše dijete.

SPAJANJE NESPOJIVOG


Djeca svijet gledaju sasvim drugim očima, pa se nemojte iznenaditi ako požele neke nespojive stvari i boje u istoj sobi. Detalji u jarkim bojama osvježit će i najmonotonije prostore, a birajte one koji se lako mijenjaju poput lampi, posteljine, okvira za slike ili manjih tepiha.

CRNO-BIJELO


Čim dijete izrazi želju za crnim, roditeljima nerijetko padne mrak na oči. Kombinacija crne i bijele zadovoljit će vašeg tinejdžera, a uvijek možete dodati prugastu posteljinu, jastuke s kosturima, šišmišima i vranama ili pokoji akcent u boji. Sve zavisi od želja djeteta.

RETRO DETALJI


Djevojčice će oduševiti soba s retro detaljima. Teksturirani jastuci i pokrivači, zanimljivi tepisi s retro uzorcima ili igračke koje više služe kao dekoracija svidjet će se djevojčicama u predpubertetu.

ZANIMLJIVA POSTELJINA


Čak i ako je vaše dijete još malo, ukrasite njegov krevetić posteljinom i detaljima u jarkim bojama koje će ga uvijek iznova razveseliti i razvedriti.

GRAFITI


Čak i ako je vaše dijete do puberteta bilo zadovoljno svojom sobom, kao tinejdžer će učiniti sve da barem ta soba bude po njegovom ukusu. Ovo je dobar trenutak kada možete izbaciti krevet, a u sobu staviti kauč na kojem će moći sjediti s prijateljima, a navečer spavati, a dozu „coolnessa“ unijet će i komad šperploče išaran grafitima.

ROZA FAZA 


Djevojčice se obično dijele u dvije grupe: one koje vole sve što je rozo i one koje taj stil preziru. To ne znači da već iduće sezone neće promijeniti mišljenje! Umjesto da investirate u rozi namještaj, kupite bijeli ili od svijetlog drva te ukrasite rozim naljepnicama, a sobu dekorirajte rozom posteljinom, zavjesama i sličnim detaljima. Tako ćete, kada vaše dijete uhvati „plava faza“, lako moći preobraziti sobu.

Pročitajte još