Interijer

Kutak samo za njih: Udobno smjestite svoje kućne ljubimce

Iako je životinjama prikladnije mjesto u prirodi ili dvorištu kuće, mnogi se odlučuju na suživot s njima i u vrlo skučenim stambenim prostorima. Kućnom ljubimcu treba osigurati njegov vlastiti prostor unutar stana, koji postaje sastavni dio interijera, pa se kao takav treba uklopiti u opći stil uređenja

Pažnja i komfor, koji pojedinci pružaju kućnim ljubimcima je različita, a zavisi o veličini stambenog prostora, pratećim uslovima poput lokacije stanovanja ili raspoloženju komšija, te raspoloživim financijskim sredstvima. Mnogo je primjera u kojima vlasnici kućnih ljubimaca idu toliko daleko da im grade posebne kuće za smještaj ili im organiziraju zasebne kupaonice unutar vlastitog doma. S obzirom na to da su ovakvi primjeri daleko od hrvatske stvarnosti, jednostavni primjeri kojima ćete usrećiti svog ljubimca i sebi osigurati ugodan stambeni prostor, bit će sigurno korisni i inspirativni.

Psi su često razigrani i aktivni, ali prikladno mjesto za odmor i spavanje će im svakako dobro doći. Tzv. pseća kućica može biti izvedena na mnogo maštovitih načina, ali će biti najfunkcionalnija, pogotovo u manjim stambenim prostorima, ukoliko je integrirana u komade namještaja, koji čine standardnu opremu stana. Vješto uklopljen i udobno opremljen prostor za vašeg psića može biti sastavni dio noćnog ormarića, komode ili nekog drugog elementa opreme. Neće dodatno zauzimati prostor, a pružit će sve potrebno vašem kućnom ljubimcu.

Mačke su vrlo uredne i čiste životinje, koje se vole penjati gdje god stignu, pa im ispunjavanje njihovih prirodnih poriva morate omogućiti i u svom domu. Skakutanje i penjanje vrlo ćete jednostavno omogućiti kupovinom već gotovih elemenata namijenjenih isključivo za mačke. Oblici i dimenzije su im različiti, a pri odabiru vodite računa da se svojom bojom ili materijalom uklapaju u postojeći interijer te postaju dio njega. Ukoliko ne nalazite uzorke materijala prilagođene vašem namještaju, odaberite ih u svijetlim i neutralnim bojama koje će se stopiti sa zidovima. Bez obzira kakvu boju odaberete, vaš će ljubimac sigurno biti sretan.

Osim elemenata integriranih u pokućstvo, namještaj za kućne ljubimce može biti smješten i kao samostalan element u prostoru, a da pri tome bude i dekorativan. Ovakve komade namještaja naći ćete u specijaliziranim trgovinama, koje prodaju svu potrebnu opremu za kućne ljubimce. Dobrim odabirom, učinit ćete stanovanje ugodnije vama i vašem kućnom ljubimcu.

Police za mačke

Za one koji svojim mačkama žele stvoriti puni komoditet i omogućiti maksimalnu razigranost te za to imaju dovoljno prostora, predlažemo stepenasto postavljanje polica u različitim dijelovima stana ili kuće. Na taj će način moći skakutati i igrati se u svim dijelovima vašeg doma te dobiti veću prostornu slobodu