Svima nama s vremena na vrijeme dosadi izgled našeg doma i to je sasvim normalno. U istim prostorijama provodimo dan za danom tako da je logično da ponekad imamo osjećaj da nam dom izgleda monotono. Ako ste odlučili da se izborite s ovom monotonijom, ali ne želite neke velike promjene i restauracije odaberite neki od narednih detalja.

Zamijenite kauč s nečim drugačijim

Šta je još bolje od kauča? Dva kauča koja su aranžirana tako da budu okrenuti jedan prema drugom. Još bolja opcija je i nekoliko fotelja koje su aranžirano u krugu jedne oko drugih. Većina ljudi aranžira kauč i fotelje tako da budu okrenute prema televizoru što dnevnu sobu pretvara u čudni amfiteatar koji ni blizu ne postiže efekt kina. Krug u kojem su poredane fotelje predstavlja odličan način za kreiranje intimne atmosfere u ovoj prostoriji u domu, a niko ne brani da televizor ostavite sa strane.

Neka veliko ogledalo postane fokalna tačka

Ogledala velikih dimenzija poput umjetnina velikih dimenzija mogu biti poprilično skupa. Osim toga, prilično su teška. Ipak, tu su antikvarnice u kojima često možete pronaći vrlo zanimljive komade namještaja i detalje kako biste kreirali lijepo stilizovan efekt.

Unesite u dom biljke velikih dimenzija

Kućne biljke su bile apsolutni hit u dekoraciji doma tokom ove godine. Postale su standardni dio mnogih domova, a mi vam predlažemo da se odlučite za stvarno veliku biljku koja će ostaviti zaista zanimljiv dojam u bilo kojoj prostoriji u domu. Neke biljke poput ovih stvarno su prelijepe i podsjećaju pomalo na lijepe dekorativne skulpture.

Isprobajte tepih u kupatilu

Ne mislimo na klasični otirač već na pravi pravcati tepih. Kupatilo definitivno nije mjesto za prelijepi starinski tepih koji ste naslijedili od bake, ali definitivno možete odabrati jedan lijep tepih u zanimljivoj šari koji će odmah ovoj inače prilično sterilnoj i dosadnoj prostoriji udahnuti dašak topline. Pobrinite se samo da ga redovno stavljate da se prosuši.

Uradite nešto stvarno ekstremno

Ako vam je stvarno dosadio izgled doma možda je vrijeme za jednu stvarno ekstremnu promjenu koja opet ne mora biti toliko ekstremna da u nju morate uložiti značajan budžet. Jedan od tih način je da prodate dio namještaja i zamjenite ga sa novim. Iako vam se možda čini kao radikalna opcija to je odličan način da skoro preko noći značajno promjenite i osvježite izgled doma.

Foto: apartmenttherapy.com