Interijer: Uklopite fotelju na pravi način

Piše: Redakcija

Fotelje predstavljaju klasične komade namještaja koji će, ako je postavite na pravo mjesto, vaš prostor učiniti efektnijim. Za razliku od drugih komada, ona će se uvijek istaknuti u prostoru. Potrebno ju je samo uklopiti na pravi način u odnosu na ostali namještaj. Odavno ne važe pravila da fotelja mora biti zajedno u setu s garniturom za sjedenje, ali je potrebno da pazite kako je kombinirate. 

Šarena fotelja u prostoru gdje su dominantne neutralne boje neće se najbolje uklopiti, ali neka druga nijansa može biti odličan izbor. Pri odabiru, uvijek treba paziti i na materijale od kojih je namještaj napravljen, jer sigurno ne želite imati fotelju koja će izgledati staro nakon nekoliko sedmica.

Visoki naslonjač

Iako se fotelje visokih naslona smatraju pomalo zastarjelim, one mogu biti odlično integrirane u modne interijere, ali i dati karakter prostoriji. Osim toga, ovakve fotelje pružaju poseban ugođaj i komfor za odmor. Tradicionalni komadi će se savršeno uklopiti u bilo koji interijer, a ukoliko odaberete odvažne boje, efekt koji one nude nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Moderne fotelje

S modernim oblicima i linijama fotelja prostor će izgledati glamuroznije. Ovakve fotelje mogu biti postavljene bilo gdje, od dnevnog boravka, kućnog ureda, preko spavaće sobe do prostora za čitanje. Kad je o modelima modernih fotelja riječ, trebali biste razmisliti o tome da li fotelju kupujete zbog njene praktičnosti, multifunkcionalnosti ili samo zato što vam se svidjela.

Velika ili mala fotelja

Jedna od bitnih stavki prilikom odabira fotelje je njena udobnost, ali i to koliko će prostora zauzeti. Bilo da vam treba velika ili mala fotelja, od velike važnosti je to gdje je planirate smjestiti. Ako fotelju stavljate pored garniture, trebati će vam manja garnitura. Male fotelje su dobar izbor i zato što su lagane i ne zauzimaju puno prostora. One su pretežno jednostavnih linija, za razliku od multifunkcionalnih fotelja, poput velikih i teških masažnih fotelja, koje zauzimaju mnogo više prostora. Fotelja s naslonima za ruke je udobnija od one bez naslona, ali morat ćete uzeti u obzir da je takva fotelja i šira, stoga će zahtijevati i više prostora.

Azra savjetuje: PRESVUCITE STARE FOTELJE

Želite promjeniti izgled prostora i u njega unijeti nešto novo, ali uz male troškove? Presvlačenjem stare fotelje možete postići sve to. Iako će svi oblici klasičnog namještaja, pa tako i fotelje ljepše izgledati u materijalima u kojima su napravljeni, razmotrite i mogućnost tapaciranja takvog namještaja u moderne boje i dezene. Umjesto uobičajenih klasičnih pruga i boja fotelja će bit svježa i originalna s ljubičastom ili žarko zelenom tkaninom. Odlične su i kombinacije različitih boja, soba u jednoj, a fotelje u nekoj drugoj. Ipak, takvim varijantama nije preporučljivo miješati klasične i moderne dezene i tkanine. Kako je u trendu miješanje stilova, predlažemo da u minimalistički uređene stanove smjestite jednu antiknu fotelju. Skloniji eksperimentiranju mogu dio fotelje presvući u jedan materijal, a drugi dio u drugu. Prilikom kupovine materijala za tapaciranje uvijek kupite što više kako biste mogli napraviti i dekorativne jastučiće. Njih možete napraviti i od nekog drugog materijala, ali važno je da debljina i tekstura budu jednaki onoj na fotelji. Materijal koji ste koristili za presvlačenje namještaja može se upotrijebiti i za zavjese, te će biti odličan kao stolnjak što upotpunjuje prostor i daje mu harmoniju

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti