Bebin kutak u roditeljskoj sobi

Piše: Redakcija

Stigla je beba. A nju prvih mjeseci, a ponekad i godinu ne možete ostaviti samu u sobi, već joj morate obezbijediti mjesto pored sebe. No, svaki kutak u roditeljskoj sobi traži odgovarajući dizajn i funkcionalnost, jer u njemu se trebaju smjestiti mama, tata, te novi član porodice. Važno je da svako ima svoj prostor u sobi, ali i da istovremeno roditelji imaju prikladn pristup djetetu, posebno tokom hranjenja. Iako je riječ o roditeljskoj sobi, imajte na umu da, ukoliko se odlučite smjestiti krevetić u nju, da je morate prilagoditi djetetu. Trebala bi da bude sjajna i zanimljiva, jer dijete raste ovdje. 

Važno je da svako ima svoj prostor u sobi, ali i da istovremeno ostaju bliski i da roditelji ima prikladan pristup djetetu 

Položaj krevetića

Roditelji često odrede mjesto za spavanje djeteta koje se njima najviše sviđa, no ipak postoje neka pravila koja se moraju poštivati da bi bebi bilo što ugodnije. Krevetić nikada ne stavljajte u blizini radijatora ili električnih grijača jer suhi zrak i pregrijavanje su štetni za dijete. Postavljajte ga dalje od kućanih aparata, buke i radijacije TV-a i računara, jer oni sigurno neće biti od koristi za novorođenče. Neka bude dalje od predmeta koji skupljaju prašinu, ali i sobnih biljaka. Osim toga, krevetić ne biste trebali stavljati pored prozora bez zavjesa.

Dizajn sobe

Najbolje je da boja i materijal krevetića budu što je moguće sličniji postojećem namještaju. 

Iako je potrebno sobu prilagoditi djetetu, pazite da dizajn ne bude djetinjast, jer ipak je ovo i vaša soba, a osim toga doći će trenutak kad će je dijete napustiti i smjestiti se u svoj kutak. Dizajn ne treba da bude ni previše pametan, ali važno je da je neutralan. Najbolje je da boja i materijal krevetića budu što je moguće sličniji postojećem namještaju. Koristite nježnije boje, a one će sigurno odgovarati novorođenčetu. Također, svijetli tonovi će vizuelno povećati prostor, učiniti ga svjetlijim i još čistijim, a to je veoma korisno u tom razdoblju.

Potrebni namještaj

Pokušajte prostor učiniti što većim, odnosno praznim. Stoga u spavaćoj sobi ostavite komade namještaja koji su vam neophodni. Ipak, manje namještaja je manje prašine, manje opasnih uglova, ali i lakšeg čišćenja. Također, riješite se televizije u spavaćoj sobi. Iz sobe u kojoj ćete spavati s djetetom izbacite teške stvari, dodatne slike, i ostale stinice, jer ćete tako napraviti mjesta za dječije stvari.

Bebin krevetić treba biti pored mame i tate, neće se razmaziti

Iako mnogi smatraju da spavajući s roditeljima beba postaje razmažena, studije pokazuju suprotno. Na ovaj način dijete dobija poruku da su roditelji uvijek uz njega i da ga vole. Također, to doprinosi njegovom osjećaju sigurnosti. Nakon navršene godine, kad počne spavati cijelu noć, dijete se može smjestiti i u vlastitu sobu, koja bi u svakom slučaju trebala biti blizu spavaće sobe roditelja.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti