Pripremite dom za ljeto

Piše: Redakcija

Ljeto samo što nije, a visoke temperature znače da i dom trebamo prilagoditi toplijem vremenu. Neka službeni početak ovog godišnjeg doba, dočeka kućni dekor koji je nježan, lagan i lepršav.

Hladniji dani zahtijevali su teže i toplije materijale, ali su sada ipak potrebniji prozračniji. Zbog toga birajte prirodne, poput pamuka i lana. Uklonite teške tepihe i staze i dopustite vašim podovima, ali i nogama da dišu.

Ako planirate krečenje, birajte umirujuće boje, kako bi dobili novi osjećaj, ali i unijeli svježinu u prostor. Bijela i plava boja djeluju umirujuće i opuštajuće, a pri tome ćete imati ugođaj koji će vas podsjećati na more.

Ljeto je u znaku pastelnih boja i cvjetnih uzoraka. Takvim sitnicama ispunite i svoj dom. Promijenite prekrivače i presvlake na jastucima u lakše tkanine i hladnije nijanse, kako bi sobi dodali ljetnu notu.

Neizostavan element u ljetnim interijerima su plavo-bijele prugice. Svakako prostor će izgledati odlično ako ste poigrate i sa crveno-bijelom kombinacijom.

Ne zaboravite očistiti klimu

Kada ste već osvježili prostorije i uredili ih za ljeto, ne zaboravite očistiti klima uređaj koja nam je u toplijim danima odličan saveznik. Prljavštinu i prašinu sa filtera možete ukloniti tako što ćete ga oprati u toploj vodi ili uz pomoć usisivača. Ovo biste trebali raditi svake dvije sedmice kako biste bili sigurni da će raditi pravilno.

Vanjski prostor

Kada su temperature visoke, vrijeme rado provodimo na balkonima i vrtovima. Upravo zbog toga na pripremite i vaš vanjski prostor. Pripremite ugodno osvjetljenje, unesite malo šarenila i posadite cvijeće koje će upotpuniti vašu oazu za odmor.

Pročitajte još