Azra savjetuje: Vrijeme je za čišćenje

Piše: Redakcija

Iako je proljetno čišćenje dio kućanskih poslova koji se podrazumijevaju, jesensko pospremanje  jednako je važno. Hladniji dani idealna su prilika da se natjerate da zavirite u svaki dio svog doma te da pospremite ormare. Iako je ovaj posao ponekad naporan, ipak se obavlja tek dva puta godišnje, a i bolje je da neke stvari uradite sada dok je toplo, nego po hladnoći i kiši. Zato se potrudite da očistiti sve prostorije, pa i one kojima inače ne posvećujete posebnu pažnju – podrum, tavan, ostavu. Nezabilazan dio jesenskog čišćenja je i pranje prozora, kao i podizanje i zračenje madraca. Također, jesen je idealna i za veliko pospremanje kuhinje. Da pozovete dimnjačara, ne čekajte zimu i hladno vrijeme. Očistite i grijalice, a ukoliko imate detektore dima, obavezno im zamijenite baterije. Posvetite se vrtu i balkonu, da bi se na proljeće opet zazelenili i da biste imali najljepše cvijeće.  Najvažnije je da sve očistite temeljito i da ne preskačete niti jedan ugao u domu.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako da svoj životni prostor pripremite za zimu.

Pospremanje kuhinje: Detaljno pregledajte sve police i bacite sve što vam neće biti potrebno i čemu je istekao rok trajanja. Napravite dodatnog mjesta za spremanje. Iskoristite priliku i izvadite posuđe iz kuhinjskog ormara i ladica, pa detaljno obrišite prašinu. Kada sve temeljito očistite, prije nego što ponovo složite suđe, police možete obložiti pak papirom kako biste ih u buduće lakše očistili. Frižider ispraznite i bacite sve što vam dugo stoji. Isključite ga iz struje, a na police stavite posude s vrućom vodom i limunom. Ovaj postupak ponovite nekoliko puta dok se ne otopi led. Police možete izvaditi i oprati ih deterdžentom i toplom vodom. Kada ih vratite cijeli frižider prebrišite suhom krpom. Da biste uklonili neugodne mirise i spriječili njihovo dalje nakupljanje, krpicom namočenom u sodu i bikrabonu i alkoholni ocat pređite police u frižideru.

Dnevni boravak: Obavezno očistite tepihe, a možete ih i oprati, dok je toplo vrijeme, da bi se brže osušili. Mineralna voda čini čuda na tkaninama. Površinski sloj tepiha možete pošpricati njome te ga nakon deset minuta osušite suhim peškirom. Ovo možete primjeniti i za otklanjanje fleka na namještaju. Sve što vam ne treba, od namještaja do sitnica, bacite. Osim što će vam smetati, dodatno skupljaju prašinu. Pomaknite namještaj i kućanske aparate te očistite iza njih. Obavezno svu drvenariju  dobro prebrišite zaštitnim slojem kako bi ostala ista i kada počenete da zagrijavate prostorije. Osigurajte dovoljno svjetla u kući. Operite prozore i zavjese. Očistite lampe i lustere.

Spavaća soba: Podizanje i zračenje madraca se preporučuje dva puta godišnje, a najbolje je da to radite na proljeće i jesen. Operite i jastuke, pokrivače i prekrivače. Zimski jorgan koji je nekoliko mjeseci bio zapakiran, protresite i ostavite da stoji na svježem zraku.

Vanjski dio: Očistite i pospremite vrtni namještaj, suncobrane i sklonite cvijeće na sigurno. Provjerite ispravnost vanjskih prozora i garažnih vrata da vas zima ne bi iznenadila. Još jednom pokosite vrt. Oluke očisitite od prljavštine da ne bi došlo do začepljenja prilikom padavina. Prije nego što odložite pribor koji koristite za vrt i cvijeće, dobro ga očistite. Uklonite sve ostatke zemlje, i obrišite ga krpom koju ste prethodno namočili u vrelu vodu. Kada sve dobro posušite, metalne dijelove premažite uljem kako bi ste spriječili stvaranje hrđe.

Ne kvasite drvene podove: Drveni podovi i vrata brzo se prljaju. Što ih više čistite, to im se brže skida sjaj, pa su tako podložniji prljanju, te bi valjalo da ih s vremena na vrijeme premažete nekim sredstvom koje sadrži vosak. Prilikom čišćenja podnih obloga, bilo da je riječ o parketu ili laminatu, vodite računa o tome koliko vode koristite, jer je ona najveći neprijatelj podova. Najbolje je da za njihovo čišćenje koristite gotove proizvode, koji su uglavnom napravljeni na bazi voska. Također, vodite računa i o tome od kojeg materijala su napravljene krpe za brisanje laminata. One od mikrovlakana upijaju mnogo vode, pa bi zato bilo bolje da koristite pamučne.

Uštedite: Iako pospremanje doma zahtjeva i određena sredstva za čišćenje, veoma lako možete i uštedjeti. Naime, rukavice možete napraviti od stare vunene čarape koja će čistiti bolje od bilo kojih plastičnih. Stari peškiri odlično će poslužiti kao krpe za pod. Nemojte koristiti stare majice i materijale koji ispuštaju dlačice, jer lošije upijaju vlagu. Stare četkice za zube, ne bacajte, nego njima čistite nepristupačne i uske dijelove.

Kada se odlučite da veliko pospremanje najbolje je da ukljičite sve ukućane, pa možda ovaj dosadni posao bude i zabavan

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti