Interijer

Interijer: Jesenji makeover

Svako godišnje doba donese i neke nove trendove u uređenju doma. Zato, vrijeme je da pozdravimo jesen i unesemo novosti u životni prostor

DOM PO VAŠOJ MJERI

Dolazak hladnijih dana često nas zatvara u kuću. Udobni kauči i mekane dekice postaju glavni cilj nakon radnog dana. Upravo zbog toga bitno je da svoj dom učinite što ugodnijim. Iako novi trendovi siguno donose osvježenje, nije nužno da ih morate dočekati raširenih ruku. Neka vam oni posluže kao inspiracija, odnosno vodilja do izgradnje vlastite dekorativne priče u vaša četiri zida. Najvažnije da vaš dom bude samo po vašoj mjeri i da se u njemu osjećate ugodno te spremno dočekate zimu.

SVJEŽE CVIJEĆE 

Posebnu atmosferu, ali i prirodu u dom unijet će svježe rezano jesenje cvijeće. Suncokreti i peruanski ljiljani su idealni, a mogu trajati duže od sedmicu.  IMAMO I TRIK: Kako bi cvijeće ostalo što duže svježe, uklonite lišće ispod vode, a vodu mijenjajte svaka tri dana.

CRNA KUHINJA

Crna je uvijek poželjna u interijerima, pa i ove sezone. Luksuzna i elegantna, ali nenametljiva može se upariti sa svim bojama. Ove godine posebno se ističe u kuhinji i trpezariji. Svoju crnu kuhinju upotpunite metalnim dodacima i dobro pozicioniranom rasvjetom i dobit ćete savršen kutak u kojem ćete rado provoditi vrijeme.

RETRO GRAFIKA

Najbolji, ali i najjeftiniji način da pratite trendove je da napravite male promjene u spavaćoj sobi – kupite novu posteljinu. Kako je retro izraz uvijek popularan, grafička posteljina čistih geometrijiskih oblika može posebno začiniti vaš jesenski makeover prostora.

Paun plava

Ova jesen donosi povratak tamnih boja. Posebno se ističe paun plava čiji se snažni izgled može lako kombinirati sa drugim bojama. Lako se uklapa i sa svjetlijim, poput roze, pa ako ona bude vaš izbor, sigurno nećete pogriješiti. Odlično pristaje i uz tamno drvo. Unošenjem ove boje u dom stvorit ćete životni prostor koji će zavrijediti svačiju pažnju. Dobro je poznato da plava spada u skupinu odvažnih boja, odličnih za postizanje dramatičnog efekta te unošenja topline i daška elegancije u prostor. Također, paun plava se povezuje s osjećajem povjerenja.

Mislite na osvjetljenje

Količina svjetlosti ima direktan učinak na naše raspoloženje i zdravlje, pomaže boljoj koncentraciji, optički mijenja prostor i atmosferu svake prostorije. Zato je njena uloga u uređenju svakog prostora veoma važna. S obzirom na položaj, način ugradbe i postavljanje, rasvjeta može biti plafonska, zidna, podna, samostojeća ili ugrađena.