Pripremite kućne biljke za hladne dane

Piše: Redakcija

by JASMINA MURATOVIĆ, inženjer hortikulture #jasmina#

DOBRA PRIPREMA BILJAKA u hladnim danima je neohodna, pogotovo za vanjske rastuće biljke koje traže malo više pažnje i njege pred dolazak nižih temperatura. Kvalitetnom pripremom sprječavate lomove stabala i grmova te jačate biljku za narednu sezonu. Nekada faza mirovanje nije zanimljiva jer tad biljke obično ne cvjetaju, ali je ključna za narednu sezonu kada se biljka budi iz te faze i daje vam željeni rezultat.

 Prvi korak

Kada se temperatura na termometru počne spuštati, odstranite suhe dijelove biljke. Ukoliko je potrebno promijenite humus, a poželjno ga je mijenjati svake dvije do tri godine. Važno je i adekvatno prehraniti biljke gnojivom.

 

Prilagodite temperaturu

Veoma bitno je da prilagodite kućnu temperaturu za biljke, no zapravo one ne vole ni previsoku temperaturu. Umjerena od 18 do 25 stepeni Celzija je najprihvatljivija. Temperature koje nisu dozvoljene su ispod osam stepeni Celzija, kao ni nagle i velike promjene. Ne zaboravite prozračiti prostoriju s vremena na vrijeme.

 

Zalijevanje

Tokom hladnijih dana kućne biljke treba manje zalijevati, jer su one tad u fazi mirovanja. Imajte na umu da su isparavanja manja, pa bi se previše zalivena biljka mogla brže smrznuti ili bi joj korijen mogao struhnuti.

 

Podešavanje svjetlosti

Kako hladniji dani tokom jeseni i zime donose oblačno vrijeme, u tom periodu i biljkama manjka svjetlosti. Zato je važno da svojim zelenim ljubimcima obezbijedite potrebnu količinu. Njihovim pomjeranjem bliže prozoru osigurat ćete optimalne uslove. Svakako, pazite da ne bude blizu radijatora.

 I na kraju jedan mali trik

Osigurati biljkama dovoljno svjetlosti, vlage i i zraka je neophodno. Prostorije u zimskom perodu grijemo, a time smanjujemo i vlažnost zraka. Međutim, držanje posudice sa vodom pored grejnog tijela ili radijatora, odlična je metoda za podizanje vlažnosti, a možete i prskati biljke. Samim tim ćete i vi i vaše biljke lakše disati.

Pročitajte još