Poboljšajte grijanja u domu

Piše: Redakcija

Svaka prostorija u kući je različita, a kako smo već ušli u sezonu grijanja, potrebno je da svaka u kojoj se boravi bude topla i ugodna. No, mnoga domaćinstva nerijetko se suočavaju sa problemom zadržavanja toplote u prostorijama. Nasreću, postoje načini kako povećati učikovitost grijanja u domu te u svakoj prostoriji postići jednaku temperaturu pa samim tim i ugođaj.  Dobro je da znate da na teperaturu u prostoriji utječe i položaj prema Suncu, veličina i visina prostorije, njena namjena, ali i izolacija i gradnja.

Soba u koju direktno kroz prozore prodire sunčeva svjetlost i tokom zime se može zagrijati znatno brže, dok ona na sjevernoj strani treba „dodatnu njegu“, odnosno jače grijanje. Manje i niže prostorije lakše se i brže zagriju, ali su i u ovom slučaju kvalitet gradnje i izolacija ključni. Ukoliko je izloacija u kući ili stanu loša, teško da ćete postići vrhunski efekat zagrijvanja. Ipak bez obzira na sve, uređaji za grijanje su neophodini, a stručnjaci savjetuju da je najbolje da ih instalirate na zidove, čime se omogućava dodatna ušteda toplote, ali i energenata koji uređaj koristi. Svakako ne zaboravite na prozore i vrata, odnosno da kroz njih ne puše. Odlična metoda za poboljšanje učikovitosti je i da sva unutrašnja vrata u stanu držite otvorena kako bi se toplota širila. Naravno, otvaranje svih vrata je način ukoliko se grijete na drva, odnosno kamin ili neku drugu peć kojoj je zadatak da zagrije cijeli prostor. Veoma je važno i da na vrijeme provjetire sve filtere vašeg sistema za grijanje, i stavite nove ukoliko za tim ima potrebe. Naime, kada prašina blokira protok vazduha, peći moraju više da rade te na taj način dolazi do pregrijavanja, ali i kvarova. Promjenom filtera ćete osigurati sigurnije, ali i efikasnije grijanje.

Jeste li znali da učikovitost grijanja možete poboljšati i namještajem? Prostor oko grijnih tijela trebao bi biti slobodan, jer ćete na taj način obezbjediti lakše strujanje toplog vazduha. Zato, nikako  nemojte stavljati namještaj odmah do radijatora ili peći. Također, tepisi i prostirke pomažu u zadržavanju toplote, pa ih pametno rasporedite ispred kauča, kreveta ili komode. Ukoliko imate roletne, obavezno ih otvarajte u toku dana, je kako smo rekli Sunce je odličan saveznik. U toku noći ih zatvorite, jer ćete na taj način duže zadržavati toplotu. I ne zaboravite paziti na kvalitet vazduha u vašem domu, a u tome će vam najbolje pomoći ovlaživači ili sistemi za dodatno čišćenje.

Pročitajte još