Dnevni boravak, kuhinja i trpezarija mogu dijeliti jedan prostor

Piše: Redakcija



Kada je riječ o uređenju malih stanova, najbolje ideje stižu od skandinavnih stučnjaka. Njihov besprijekorni stil koji malo koga ostavlja ravnodušnim ističe se po obilnoj svjetlosti i minimalističkim komadima koji stvaraju savršen prostor i prozračnost u domu koja i treba ovakvim prostorima



Živite u malom stanu i nemate dovoljno kvadrata da biste jednu prostorije odvojili od druge? Ne brinite, jer dnevni boravak, kuhinja i trpezarija mogu dijeliti jedan prostor. Ovaj trend veoma je popularan već neko vrijeme kada je riječ o uređenju stanova i kuća, što i ne čudi jer je praktičan te stvara utisak veće kvadrature i prostranosti. Ipak, uređenje malih prostora često predstavlja pravi izazov, jer treba da sadrži sve neophodne elemente za prijatan boravak. Zato je najvažnije da kvadraturu podijelite ispravno i prostor uskladite tako da ne bude pretrpan da biste se mogli normalno kretati.  Kada je riječ o uređnju malih stanova, najbolje ideje stižu od skandinavnih dizajnera.  Naime, njihov besprijekorni stil koji malo koga ostavlja ravnodušnim ističe se po obilnoj svjetlosti i minimalističkim komadima koji stvaraju savršen prostor i prozračnost u domu koja i treba ovakvim prostorima.   

Za početak birajte namještaj po mjeri, te svaki komad kupujete ciljano. Prije nego što ga unesete u stan, otprilike imajte ideju gdje biste ga mogli postaviti te koliko će vam prostora zauzeti (na taj način i štedite, jer ne kupujete stvari koje nemate gdje postaviti). Police i komode trebale bi biti pliće i pričvršćene za zid jer tako dobijate na slobodnom prostoru. Poželjno je da stolovi za kafu budu minimalnih dimenzija, ili da koristite višenamjenske komade, poput sanduka u koji možete odložiti stvari, ali i na koji možete staviti tacnu. Za vizuelni smisao, prozirni namještaj je odlično riješenje jer ne stvara osjećaj prenatrpanosti, a uz to izgleda moderno i privlači pažnju. U izuzetno malim prostorima veoma ja koristan i multifunkcionalni nameštaj.  Sofe na razvlačenje ili sa sanducima idealne su, kao i stolice na rasklapanje koje se uvijek mogu sklopiti i odložiti i koje će poslužiti i u trpezariji i dnevnom boravku. Prilikom odabira kućanskih aparata, odličan izbor su manji koji vam neće zauzeti mnogo prostora i neće biti previše vidljivi. Televizore postavljate na zid, jer onda nećete morati ubacivati dodatne komode ili police.

Trpezarijski sto možete ubaciti između kuhinjskog prostora i dnevnog boravka te na taj način razvojiti ova dva područja, ali ih istovremeno uokviri u cjelinu. Nisu isključene ni police koje možete iskoristi kao šank i pored kojih možete staviti visoke stolice ili jednostavno postavite pravi funkcionalni šank. Bitno je da sva tri prostora dekorirate u sličnim tonovima, najbolje neutralnim, jer na taj način ćete dobiti osjećaj urednosti.  

Mnogi, kada razmišljaju o ovakvom uređenju, najveća nedoumica im je hoće li se miris iz kuhinje osjetiti i u dnevnom boravku. No, i za to postoji sigurno rješenje – dobra kuhinjska napa koja će otkloniti sve probleme. Zanimljivo je da će vam kuhinja spojena sa dnevnim boravkom omogućiti veće uživanje – dok kuhate moći ćete uživati u razgovorima sa porodicom ili gostima. Osim toga, imajte na umu, da vam je u ovim prostorima sve na dohvat ruke.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti