Interijer: Nema uređenja bez lustera

Piše: Redakcija

Rasvjeta (i prirodna i umjetna) važan je dio dizajna bilo koje sobe. Stoga je izbor lijepog lustera obvezna faza svakog uređenja. Moderni lusteri igraju ne samo praktičnu ulogu, već su i važan ukrasni element unutrašnjosti prostorije. Ali, kako odabrati pravi oblik lustera ili lampe, dilema je mnogih. U nastavku ćemo vam barem neke otkloniti.

Trendovi u dizajnu su obično ciklični. Neki se brzo zaborave, a druge aktuelnim ponovo učini dizajner kad mu ponestane inspiracije. Tako su se 2019. godine rustikalni lusteri vratili u modu. Unijeli su svojevrsnu sofisticiranost u moderni prostor, a osim njih, u trendu su bili i minimalistički lusteri kao i oni u eko stilu. Ne brinite se ako ste upravo kupili ovakav luster, jer neki od spomenutih trendova prenijeli su se i u 2020.godinu.

 Aktuelni trendovi

GEMETRIJSKI MOTIVI KAO I KOMBINIRANJE VIŠE MATERIJALA: među najtraženijim su modelima rasvetnih tijela: Širok raspon lustera prvenstveno je posljedica velikog izbora materijala. To može biti plastika, staklo, metal, drvo…Zamislite sada koje sve vrste rasvjetnih uređaja dobivate kombiniranjem nekoliko materijala u jednom proizvodu (naprimjer, metal i drvo ili metal i staklo). Takvi ukrasni elementi izgledaju vrlo originalno i privlače pozornost.

CRNA BOJA: Tamne nijanse izgledaju vrlo kontrastno i stilski. Zato su crni lusteri sada na vrhuncu popularnosti. Štoviše, ova boja je relevantna za bilo koji dizajn sobe. Dobro se slaže sa svijetlim ili neutralnim dizajnom interijera.

ŠTO VEĆE, TO BOLJE: Dizajneri predlažu da odustanete od ideje da u jednoj sobi imate samo jedan luster. Zato, ako kvadratura prostorije dopuštaju, pokušajte instalirati dva velika rasvjetna tijela. Oni će je dodatno osvijetliti, ali i pomoći zoniranju prostora.

 Kako izabrati luster

Sada, kada smo utvrdili da luster u sobi nije samo rasvjetno tijelo već i način zoniranja prostora, naglasak na dizajn i glavni ili dodatni ukrasni element, važno je znati kako izabrati pravi model. Za različite prostorije kuće postoje apsolutno različiti zahtjevi u pogledu umjetne rasvjete. Naprimjer, u kuhinji ili dnevnoj sobi potrebno je osigurati najjaču svjetlost, dok bi luster u spavaćoj sobi trebao dati mekšu i prigušenu rasvjetu.

Prilikom odabira lustera za dnevni boravak ili spavaću sobu, također je važno procijeniti veličinu sobe. Za male sobe dovoljno je jedno središnje rasvjetno tijelo, dok za velike prostore trebate odabrati okrugli luster s velikim brojem sijalica, ili pak razmisliti o dodatnim sistemima rasvjete.

 Boje za kuhinju i druge sobe

Prilikom izbora boja fokusirajte se na nijanse koje su prisutne u unutrašnjosti. U nekim sobama (naprimjer, u kuhinji) preporučuje se ugradnja hladne rasvjete, koja će omogućiti najsvjetliju svjetlost. Tako će biti lakše i spremanje hrane. Kod izbora lustera za dnevnu sobu, možete se osloniti na one koji daju topliju svjetlost. Stvorit će prijatnu i domaću atmosferu.

Pročitajte još