Interijer: Ne zapostavljajte kupatilo

Piše: Redakcija

Iako mnogi smatraju kako ne treba mnogo novca i vremena uložiti u uređenje kupatila, to ipak nije slučaj. Možda je to mala, skrivena prostorija, ali izgled i čistoća kupatila ostavit će vašim gostima utisak o cijeloj kući. Uređenju kupatila je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako pri renoviranju podnih i zidnih površina, tako i prilikom izbora sanitarija i kupatilskog namještaja. Zidne i podne površine u kupatilu moraju biti prekrivene materijalima koji se lako održavaju.

Izbor pločica
Kako je kupatilo prostorija u stanu u kojoj je konstantna vlaga i kondenzacija, vrlo je važno prilikom izbora keramičkih pločica za pod obratiti pažnju da budu s vrlo niskim koeficijentom klizavosti. To su pločice s mat površinom. Za zidove u kupatilu se preporučuju glatke pločice s visokim sjajem, mada se mogu koristiti i mat pločice. Pored koeficijenta klizavosti, vrlo je važno obratiti pažnju i na koeficijent mržnjenja keramičkih pločica, kako ne bi došlo do pucanja u zimskim mjesecima. Zidove možete prekriti pločicama cijelom površinom ili u visini do 1,5 metara od poda. Prva varijanta je mnogo pogodnija po pitanju održavanja.

Boje u kupatilu
Boje pločica u kupatilu birajte prema njegovoj veličini. Skučena kupatila će izgledati vizuelno veća s pločicama svijetlih nijansi. Kupatilo će izgledati šire i ako sredinom zida poprečno postavite red pločica koje se razlikuju od ostalih. Jako tamne pločice nisu pogodne za kupatila jer su fleke od kamenca na njima uočljivije nego na svijetlim pločicama. Boja sanitarija treba da je u blagom kontrastu s bojom pločica, a usklađena s bojom kupatilskog namještaja. Sanitarije u bijeloj boji su uvijek dobar izbor.

Izbor namještaja
Kupatilo mora biti dovoljno veliko da u njega stanu lavabo, wc šolja, kada i kupatilski nameštaj za odlaganje sredstava za ličnu higijenu i peškira. Za kupatila malih dimenzija tuš kabina je daleko bolje rješenje nego kada. Police u kupatilu nikada nisu suvišne. Prostor ispod lavaboa obavezno iskoristite tako što ćete napraviti police zatvorenog tipa. Time ćete dobiti bolje iskorišten prostor, ali i poboljšati vizuelni izgled kupatila. Prostor iznad lavaboa treba da je rezerviran za ogledalo. Najbolja varijanta je viseći element s ogledalom na vratima. Komode za odlaganje peškira treba da su što dalje od kade i izvora vlage. Pored ovih elemenata poželjno je da se u kupatilu nađe prostor i za veš mašinu.

Sitni detalji
Poslužite se ogledalima i sjajnim plohama kako biste reflektirali dostupnu svjetlost. To može učiniti čuda u vašem kupatilu, čak i kada se radi o prostoru bez prirodnog svjetla. Dobro odabranim uzorcima možete voditi pogled kroz prostor i unijeti u kupatilo dinamiku, akciju i kretanje. Naprimjer, kupatilo s parketom složenim u uzorak riblje kosti izgleda veće, jer uzorak na podu stvara iluziju širine. S pravom mješavinom materijala, prostor može biti udoban i smiren, a da se pritom ne narušava njegova funkcija.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti