Tako to rade Francuskinje

Piše: Redakcija

Francuskinje su često inspiracija kad je riječ o načinu ishrane i modi, no, njihovi savjeti i za uređenje doma vrijedni su pažnje, jer francuske žene vole chic stil u svemu, pa tako i u domu. Izabrali smo sedam savjeta kojih se pridržavaju u uređenju životnog prostora.

1. Neka soba bude i malo neuredna

Francuskinje nisu opterećene savršenstvom i njihovi domovi rijetko kad su besprijekorno uredni i pospremljeni. Nepospremljen krevet za njih je znak života i one će vam savjetovati da se ne zamarate slaganjem posteljine svakog jutra. Francuskinje njeguju šarmantnu neurednost i to je baš nekako seksi.

2. Dodajte zlatne boje

Kako bi dom imao pravi francuski štih, potrebno mu je dodati malo zlatne boje. U tradicionalnom francuskom stilu najbolje ćete to napraviti sa zlatnim okvirima na slikama. U mnogim domovima Francuskinja postoji i “galerijski zid”, odnosno jedan zid na kojem se nalazi nekoliko slika sa zlatnim okvirom.

3. Neka se zavjese vuku po podu

Na taj način prozorima ćete dati sofisticiranost, ali i dašak dramatičnosti. Zavjese koje se lagano vuku po podu ili ga tek dodiruju, stvorit će onaj neodoljivi savršeno nesavršen, nedovršen izgled.

4. Ukrasite dom poljskim cvijećem

Poljsko cvijeće daje poseban šarm svakom domu. Francuskinje svoj životni prostor ukrašavaju suncokretima, ivančicama, tratinčicama, ljubičicama… Što prirodnije i “neurednije” cvijeće posložite u svom domu, to bolje. Pomiješajte nekoliko vrsta cvijeća i stvorite najmirisniju livadu u svoja četiri zida.

5. Kupite barem jedan komad baršunastog namještaja

Nije jeftina investicija, ali i samo jedna stolica ili fotelja s baršunastim tapecirungom stvorit će u domu francuski “très chic” ugođaj. Francuskinje će uvijek retro staviti ispred modernog.

6. Iskoristite balkon

Koliko god malen balkon bio, Francuskinje će ga znati iskoristiti. Stolić i dvije stolice za njih su dovoljni da stvore kutak na otvorenom na kojem će rado ispijati jutarnju kafu.

7. Ne izbjegavajte pijace

Na pijacama Francuskinje pronalaze sve sitnice kojima ukrašavaju police, zidove, stolove te druge površine. Vole starinski štih, pa na pijacama kupuju čak i suđe, te se ne zamaraju time da imaju setove posuđa. Na ručku kod Francuskinje nije neobično da svaki gost ima različit tanjir.

SAVJET PLUS: Udomite mačku

Mačke, naravno, nisu dekor, ali iskoristit ćemo ovu priliku da vas možda potaknemo da udomite napuštenu macu i pružite joj lijep život. Mačke su Francuskinjama omiljeni kućni ljubimci i one znaju da će upravo maca (ili više njih) dom učiniti savršenim, ugodnim i toplim, više nego ijedan komad namještaja i ukrasa.

Pročitajte još