Dizajneri savjetuju: Pametno kupujte namještaj

Piše: Redakcija

Neovisno o tome da li vam je skroman ili neograničen budžet za uređenje interijera, najvažnije i u jednoj i u drugoj situaciji je da znate odabrati prave detalje. Jer, morate imati u vidu činjenicu da vrhunski dizajn počiva na detaljima. Da bismo vam olakšali posao, objedinili smo savjete najboljih dizajnera, neki vam možda i posluže prilikom proljetnog makeovera vašeg doma

 

KUPITE DVA KLJUČNA KOMADA GODIŠNJE

Prije nego što renovirate dom odjednom, dizajneri preporučuju da kupite dva kvalitetna komada namještaja ili dva detalja godišnje. Neka to bude, naprimjer, svjetiljka ili novi okviri za slike. Dobre stvari ne gube na svojoj vrijednosti. I za 10 godina, to što ste kupili imat će jednaku vrijednost.

 

INVESTIRAJTE U PRAVE STVARI

Ukoliko morate voditi računa o vašem budžetu, znajte da je neophodno investirati u glavne stvari. Dnevna soba nije dnevna bez trosjeda, spavaća nije spavaća bez kreveta, a trpezarija nema pravu svrhu bez stola. Dakle, kupujte samo najbitnije, ako ste ograničeni novcem.

VJEŽBAJTE PRIJE NEGO ŠTO OTPOČNETE S FARBANJEM

Prije nego što počnete krečiti, vodite računa da na četki imate jednaku količinu boje, kako biste nanosili jednake slojeve na cijelu površinu.

DODAJTE VOĆE

Svježe voće nije samo zdrava namirnica. Voće kao dekor donosi svježe kolorističke vibracije svakoj prostoriji.

MISLITE IZVAN STANDARDA

Dodajte neočekivane elemente u prostoriju poput, naprimjer, kamina ili kade, usred sobe.

NEOBIČNI DETALJI ZA ODLAGANJE STVARI

Ne plašite se biti kreativni. Stare ljestve mogu biti trendy detalj za odlaganje stvari. Savršena su zamjena za dosadnu policu.

KOMBINIRAJTE DRVO I BIJELO

Da biste dobili elegantan interijer spavaće sobe, tada kombinirajte drvo, bijele boje i prirodno svjetlo.

FOTELJE SE NE MORAJU SLAGATI

Možete iskombinirati nekoliko različitih stilova stolica i tako dodati malo drame za vaš trpezarijski sto. Također, jedna fotelja u sasvim drugačijoj boji od ostatka namještaja odlično začinjava atmosferu.

CENTRIRAJTE NAMJEŠTAJ NA TEPIH

Ukoliko postavljate trpezarijski sto i stolice usred prostorije, vodite računa da tepih koji se nalazi ispod, bude dovoljno veliki da na njega može stati cjelokupan namještaj.

KREIRAJTE UGODAN ULAZ U DOM

Vaš hodnik je prva stvar koju gosti vide kada uđu u kuću. Stvorite ugodnu atmosferu uz pomoć ogledala ili namještaja koji nagovještava šta ih očekuje u ostatku kuće.

SOBA IZGLEDA VEĆE KADA JE SVE U BIJELOM

Mali prostori izgledaju veće kada u njima dominira bijela boja.

PRAVILO BROJA 3

Aranžirajte dekorativne predmete uvijek tako da ih ima po tri u nizu. Bilo da je riječ o vazama, svijećama, cvijeću. Stručnjaci kažu da je neophodno da ih bude tri.

MIJENJAJTE DEKOR NA STOLIĆU

Centralni dekor na stoliću koji obično stoji ispred sofe treba da bude dominantan, kao, naprimjer, cvjetni aranžman ili zanimljiva zdjela, a zatim dodajte manje dekorativne predmete okolo.

KOMBINIRAJTE STILOVE

Napravite raznoliki look kombinirajući stilove. Ubacite šarene jastučiće raznih tekstura. Kombinirajte svilu, pliš, vunu, baršun …

DODAJTE ZELENILO

Donesite prirodu u vaš dom. Obavezno unesite saksije sa sobnim biljkama koje će prostoru dati život.

Vrijedi znati…

ODVOJITE ZONE BEZ OBZIRA IMATE LI OTVOREN PLAN PROSTORA

Napravite zone koje ćete odvojiti tepisima, policama za knjige, trosjedom… Tako dobijate posebne cjeline u otvorenom prostoru.

NE KUPUJTE NAMJEŠTAJ SAMO U JEDNOJ TRGOVINI

Ni slučajno ne smijete kupiti cijeli namještaj od jednog proizvođača. Riskirate da dobijete monotoni izgled interijera i izgubite svoj identitet. Namještaj se kupuje na mnogim različitim lokacijama, kako bi interijer imao pečat vlasnika.

VELIČINA NAMJEŠTAJA

Vrlo je jednostavno. Velike garniture su za velike prostore, male su za male. Izmjerite svoj prostor prije nego što nabavite garnituru, da se ne bi dogodilo da kupite sofu koja dimenzijama uopće ne odgovara vašem prostoru.

NEMOJTE SLIJEPO PRATITI TRENDOVE

Zapamtite da novo ne znači uvijek bolje. Nekada i stari tepih može poslužiti kao savršen dekor za postojeći namještaj. Iskoristite raspar stolice koje ne trebaju vašim prijateljima, odlično će se ukolopiti u dekor.

KOMBINIRAJTE TEKSTURE

Ne bojte se kombinirati i eksperimentirati s materijalima. Koristite metal i drvo, sjajne i mat površine, pliš i moher. Napravite kontrast u interijeru.

PRONAĐITE BALANS

Raznovrsnost ne znači da miješate “bebe i žabe”. Vodite računa da se ne zanesete s kontrastima.

KORISTITE TAMNIJE NIJANSE U MRAČNIM INTERIJERIMA

Možda vam djeluje nelogično, ali mračnije interijere treba farbati zasićenim tonovima određene boje. To je zbog toga što će interijeri koji nemaju mnogo prirodnog svjetla, bolje izgledati ako im dodate malo pigmenta. Soba će odmah izgledati misteriozno i ​​romantično. Neće se sticati dojam da je prostor sam po sebi mračan.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti