Interijer: U domu mašta može svašta

Piše: Redakcija

Idealne boje za stvaranje velikog prostora koje odaju dojam prostranosti su hladne boje, i to plava, bijela, neke nijanse zelene, ljubičasta. Hladne boje su nenametljive i stoga se za “širenje prostorije” koriste radije nego tople boje. Slijedite naše savjete i u drugim segmentima uređenja osim boja, te ove godine svoj životni prostor pretvorite u malu oazu

Mijenjanje izgleda životnog prostora dobro će utjecati nas vas i vaše ukućane. Već s nekoliko sitnih promjena u domu vaše će cijelo životno okruženje izgledati drugačije. Pokrenite malo svoju kreativnost i ambicije i shvatit ćete kako za uređenje doma nije potrebno mnogo novaca već samo malo vremena i volje.

Pametno birajte boje

Ako vaš stan nema visoke stropove i velike prostorije, ne očajavajte. Boje na zidovima, kao i boje namještaja, prve su koje ćete trebati mijenjati kako biste vizuelno stvorili veći prostor. Idealne boje za stvaranje velikog prostora koje odaju dojam prostranosti su hladne boje i to plava, bijela, neke nijanse zelene, ljubičasta. Hladne boje su nenametljive i stoga se za “širenje prostorije” koriste radije nego tople boje. Tamne boje djeluju teško zbog ćega mogu stvoriti osjećaj tjeskobe, dok su svijetle lakše pa podižu raspoloženje. Ako niste za intenzivne boje, u najnovijim dizajnerskim trendovima siva je boja zamijenila bež, te je postala temeljna neutralna boja u prostoru. Sve nijanse su prihvatljive od tamnije i dramatične do svjetlije i prozračne.

Za detalje zaboravite konvencije

Dozu modernosti i  živosti pri uređivanju doma možete dati i bojenjem samo jednog od zidova. Neka ta boja bude jarka i intenzivna i neka odskače od ostalih detalja u stanu. Ne zaboravite da u žarku boju možete obojiti i plafon u sobi ili balkonu.

Kad je o detaljima riječ; zavjesama, jastucima, stolcima, satovima, lusterima, stepenicama ili tepihu, zaboravite na konvencionalna pravila koja kažu da boje trebaju biti u istom tonu.

Stolićima razbijte monotoniju

Monotoniju običnog pomoćnog stolića razbijte s novim dizajnom i materijalima. Stolić od drvene daske ili paletu jako je lako napraviti, a možete ga i obojiti u koju god boju želite. Ako je stol drven, na njega stavite detalje od zlata ili metala, time ćete postići kombinaciju tradicionalnog i modernog te odmah oživiti prostor.

Na svoj običan kauč možete staviti zanimljivu ukrasnu jastučnicu u nekom printu ili jarkoj boji. Korištenje novog printa ili različitih veličina jastuka također će učiniti da vaš boravak izgleda svježe i moderno. Ako nemate ukrasne jastuke u dnevnom boravku, uložite u nekoliko komada.

Zavjese prave razliku

Još jedan jednostavan trik za uređenje doma su zavjese. Svoj boravak, kuhinju kao i ostale prostorije možete osvježiti zanimljivim zavjesama. Ako su vam zidovi ili pločice u kuhinji tamnije boje, iskoristite taj kontrast i postavite svijetle i jarke zavjese. Osim toga, objesite ih što bliže plafonu, što će dati dojam punoće.

Tri neprevaziđena trenda u dizajnu interijera

Geometrijski uzorci

Geometrijske uzorke možete koristiti kao detalje na stolu, kauču ili zavjesama, ali možete u njih obojiti i čitav zid, što vam daje mnogo različitih ideja za uređenje doma.

Eko krzno na stolcima i foteljama

Dosadne stolce i fotelje u svom domu ukrasite eko krznom. Možete ga kupiti u većini prodavaonica tekstila ili tepiha, i to u raznim bojama. Ako bojite zidove u jarke boje, tada neka su eko krzno bijele ili kremaste boje, kako ne bi smetalo oku. Osim što je zanimljiv i moderan detalj za uređenje doma, odličan je osjećaj sjesti na mekano eko krzno nakon napornog dana.

Zlatni detalji

Zlatni detalji su donedavno povezivani s neukusom i kičem, danas su postali neizostavni dio uređenja doma. Upravo radi zanimljivih materijala koje možete obojiti u zlatnu boju, čine odličan ukras u domu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti