Uzgojite začinsko bilje u vlastitoj kuhinji

Piše: Redakcija

Uzgoj začinskog bilja za kućnu upotrebu u vlastitoj kuhinji, na balkonu ili prozorskoj dasci, ideja je koja mnoge oduševljava, a vrlo je jednostavno izvodljiva. Osim što ćete svakodnevno imati na raspolaganju svježe začinsko bilje, sadnjom malog kuhinjskog vrta oplemenit ćete i dekorirati kuhinjski prostor

 

Koje začine posaditi?

Najprije odaberite začinsko bilje koje najradije koristite te pritom vodite računa da odaberete ono koje je najlakše za uzgoj. Razne vrste bilja možete posaditi u jednoj većoj tegli ili u više njih. Što je posuda veća, bilje će bolje uspijevati i ne mora ga se često presađivati. Ali, možete bilje zasaditi posebno, tako da u svakoj zdjelici raste po jedno bilje.

Od začinskog bilja koje uspijeva u zatvorenim prostorima i koje se najčešće koristi u pripremi jela odaberite: peršin, ružmarin, bosiljak, vlasac, origano, majčinu dušicu, žalfiju, limunovu travu, metvicu, lovor i mažuran. Gotove sadnice ovog začinskog bilja možete pronaći na svim bolje opremljenim tržnicama, lokalnom uzgajalištu, na farmama ili seljačkim gospodarstvima, biljnim trgovinama ili putem interneta. A možete uvijek i napraviti samo svoje sadnice.

Kako i u šta posaditi začine

U vaze za cvijeće možete posijati sjeme začinskog bilja ili na jesen iz vrta presaditi već narasle biljke u svoj mali kuhinjski vrt. Pri presađivanju bilja iz vrta treba biti oprezan da se u kućni prostor ne unesu neželjeni nametnici, a narasle i razgranate biljke dobro je podrezati, kako bi se korijen dodatno oporavio i prilagodio na nove uvjete. Ne presađujte biljke koje su već stvorile sjeme, jer je to znak da je biljka za tu sezonu završila svoj rast i razvoj. Raznovrsno bilje možete kombinirati i posaditi u istu vazu sve dok imaju slične potrebe za vlaženjem i svjetlošću.

Biljkama redovno dodajite organsko umjetno gnojivo, a primijetite li da biljka sporije raste, presadite je u veću posudu. Vodite računa o tome da je začinskom bilju dnevo potrebno barem četiri do šest sati sunca i prirodnog svjetla. Čak i najmanji kućni vrtovi začinskog bilja mogu vas opskrbiti s dovoljnom količinom svježih i upotrebljivih dijelova biljke, pogotovo ako ih redovno koristite. Naime, što više začinsko bilje obrezujete, to će više novih stabljika izrasti i oblikovati malu grmoliku biljku.

Pročitajte još