Unesite dašak svježine u vaš dom: Uredite interijer na švedski način

Piše: Redakcija

Jednostavnost, bijeli ili blagi neutralni tonovi, prirodni materijali poput drveta i cigle, samo su neke od odlika švedskog poimanja uređenja interijera, kojem se većina nas divi i uzdiše kad pregleda skladno uređenje prostore. Osim lijepog izgleda, većina tih prostora na posmatrače djeluje toplo, emotivno, nostalgično

 

Ako vam je životni prostor prepun šarenih sitnica koje nemaju svoje mjesto i odvlače ti pažnju, možda će ti pomoći neki od savjeta švedskih dizajnera. Nordijski dizajn interijera u posljednje je vrijeme sve popularniji. Odlikuju ga čiste linije, neutralne boje, prirodni materijali, razne teksture i mnoštvo bilja. Cilj takvog dizajna je da u nama stvori osjećaj smirenosti i spoji prirodu s modernim dizajnom.

Svježi početak s bijelim zidovima

Bijeli zidovi predstavljaju čisto platno koje možeš ukrasiti raznobojnim fotografijama i policama. Boja ne mora biti isključivo bijela, može biti i neutralna nijansa sive ili plave. Odaberi boju koja neće diktirati smjer u kojem će uređenje prostorije ići.

Neka paleta boja koje koristiš bude monokromatska

Najbrži način do bistrog uma je prostor neutralne i kohezivne palete boja. Takvu prostoriju lako možeš urediti sitnicama u boji bez stvaranja osjećaja nereda.

Boje u dom unesi prirodnim materijalima

Prirodni materijali prostoriji mogu dodati boje bez stvaranja oštrog kontrasta. Svoj dom umjesto šarenim tepisima i jastucima živih boja ukrasi biljkama i drvenim namještajem.

Lagom – ravnoteža prirode u tvom domu

Lagom je švedska riječ koja predstavlja način života specifičan za švedsku kulturu. Odličan način kako možeš uvesti lagom u životni prostor je pomoću biljaka, pletenih košara, namještaja od prirodnih materijala i detalja od kamena.

Ukrasi teksturom, ne bojom

Mnogi švedski dizajneri se umjesto bojama igraju teksturama. Ukrasi različitih tekstura mogu postići isti efekt kao i boje, no bez osjećaja pretrpanosti i nereda.

Sakrij svoj nered

Vjerojatno si primijetila što je zajedničko svim Švedskim domovima koje viđamo na društvenim mrežama – nema vidljivog nereda. Nema cipela pored ulaznih vrata, nema figurica i praznih vaza na stolovima, a na stoliću u dnevnoj sobi možemo vidjeti samo biljku i eventualno knjigu. Pospremi nepotrebne stvari u košare ili još bolje, doniraj ih kako bi napravila mjesta u domu, ali i svom umu.

Stvori galeriju na zidu

Umjesto da svaku umjetninu objesiš na posebno mjesto, odredi jedan zid koji će služiti samo za galeriju slika. Na taj način ti pozornost ostaje na samo jednom zidu, a ne na svim stranama prostorije odjednom. Pokušaj motive na slikama uskladiti s prigušenim tonovima prostorije. Na taj način galerija neće izgledati neuredno i neplanirano.

Namještaj za odlaganje koristi kao dekoraciju

Ako živiš u prostoru koji je ograničen rješenjima za odlaganje odjeće, iskoristi otvoreni ormar kao ukras. Još bolje će se u dom uklopiti ako nosiš odjeću neutralnih tonova.

Kombiniraj stilove

Rustikalni stol i moderne stolice savršena su kombinacija. Slobodno eksperimentiraj sa stilovima, samo pazi da predmeti budu sličnih tonova. Primjerice, pleteni naslonjač koji si možda naslijedila od bake odlično će se uklopiti s modernim trosjedom napravljenim od prirodnih materijala.

Ako se ne možeš odreći boja, jednostavno nemoj

Švedski dizajneri često koriste plave detalje kako bi upotpunili životni prostor. Ako plava nije tvoja boja, poigraj se s bojama koje voliš. Učini to strateški – koristi različite nijanse iste boje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti