Uzorak koji se uvukao u interijere i osvojio ih: Sirova ljepota betona

Piše: Aldina Zaimović

Od grubog materijala u tvornicama i industrijskim halama do popularnog materijala u modernim interijerima: beton je prošao dug i trnovit put kako bi napokon pronašao svoju svrhu i unutar naših domova. Pritom se javlja svugdje: na zidovima, stropovima i podovima, te u apsolutno svim prostorijama. Nije ni čudo, jer riječ je o veoma izdržljivom, trajnom i praktičnom materijalu koji u interijer unosi potrebnu dozu modernog urbanog stila. Ukoliko planirate uskoro uređivanje kuće ili stana uvrstite ga i vi u vaš interijer

 

Beton se dugo vremena koristio samo kao osnovna podloga za postavljanje drugih materijala. Smatrao se grubim i hladnim materijalom koji svoje mjesto nema u interijerima, već u industrijskim halama, skladištima i tvornicama. Danas je na snazi potpuno nova priča u kojoj je beton postao potpuno ravnopravan materijalima kao što su drvo, staklo, keramika… Interijer s dominantnim betonskim dekorom može postati topao i ugodan za život. Naime, pravilnim kombiniranjem s drugim materijalima, strukturama i bojama možemo izvući ono najljepše i najugodnije iz betona.

Betonski podovi

Betonski podovi su jedan od najprirodnijih načina za unošenje modernog industrijskog izgleda u interijer. Možda nemaju topao i ugodan osjećaj kao drugi podni materijali, ali su zato veoma povoljni, izdržljivi, praktični i jednostavni za održavanje. Također, betonski podovi su sve samo ne dosadni. Fleksibilnost dizajna omogućuje dizajnerima beskrajne igre s bojama, strukturama i efektima čineći ovaj materijal jako svestranim izborom.

Betonski zidovi

Betonski zidovi su još jedan zanimljiv način za kreiranje modernog stila u interijeru. Ovaj materijal je u jednakoj mjeri grub i rafiniran zbog čega je savršen za kreiranje odvažnih površina. Samo jedan akcentni zid je dovoljan za stvaranje vizualnog interesa. Ako idete na opciju s više betonskih zidova u istoj prostoriji, pazite kako ne biste pretjerali s previše strogim i intenzivnim izgledom. Mislite kako bi se ovaj materijal odlično uklopio u vaš interijer, ali ne želite se dugoročno obvezati na betonske zidove? Ne brinite, postoje alternative koje veoma realno reproduciraju ovaj materijal kao naprimjer zidne tapete, paneli ili pločice s reprodukcijom betona različitih boja, struktura i efekata. Ne samo da su ove opcije puno jeftinije, već su i jednostavnije za čišćenje i održavanje.

Moderne betonske kuhinje

Moderan i praktičan, beton je jedan od trenutno najpopularnijih materijala u dizajnu kuhinja. Za razliku od ostalih prirodnih materijala beton se bolje uklapa u savremeni dizajn kuhinje jer jednostavno odiše industrijskim štihom. Može se nalaziti na dekoru, radnoj ploči, panelu, zidovima ili podovima. Međutim, svaki detalj se treba pomno uskladiti kako kuhinja ne bi postala suviše hladno mjesto.

Pročitajte još