Pampas trava je savršena dekoracija u vašem domu

Piše: E.Dž.

Ko bi znao da ćemo se kolektivno zaljubiti u travu. Pampas je novi i najneuobičajeniji trend u godini. Ova prekrasna biljka savršeno nadopunjuje moderni dekor. Minimalni bijeli zidovi izgledaju još bolje sa stabljikom pampasove trave, koja dodaje eleganciju vašem domu. Možete je koristiti i na mnoge druge načine, a sigurno je svaki od njih savršen. Inspiraciju potražite u fotografijama i savjetima koje donosimo na stranama našeg magazina

 Šta je Cortaderia selloana

Cortaderia selloana je zvanično zvučno ime pampasove trave. Visoko je cvjetajuća biljka porijeklom iz Južne Kalifornije. Raste u raznim neutralnim bojama, od srebrenosive do svijetlobež i zlatne pšenice. Budući da je njeno sjeme plodno, u nekim se regijama smatra invazivnim korovom, a čak je i zabranjena na Novom Zelandu.

 Jedinstveno i intrigantno

U prostor unosi intrigantnu i jedinstvenu vizuelnu teksturu. Također, izaziva lagan, prozračan, bezbrižan osjećaj.  Pampas trava je vječna. Zaista uspijeva, pa čak i zanemarivanjem! Nije potrebna voda,  niti je potrebno sunce. Zapravo, nikakva njega.

Kako stilizirati

Većina dizajnera misli da pampas trava najbolje izgleda sama za sebe. Donosi prirodni element u prostor, sličan cvjetnom aranžmanu, ali je dovoljno neutralan da odgovara gotovo svakoj paleti boja i stilu.

Održavajte je lakom za kosu

– Pampas travu je izuzetno lako uzgajati, a često je u punom cvatu od septembra do februara. Životni vijek stvarne biljke je od 10 do 15 godina.  Ako ste oprezni, može trajati nekoliko godina kao unutrašnji dekor. Za njeno održavanje zanimljiv je trik s lakom za kosu. Protresite bocu i lagano pošpricajte po granama pampasa. Lak će fiksirati sitne paperjaste dijelove trave koji više neće opadati.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti