Dom iz bajke: Kako na jednostavan način uljepšati balkon ili terasu

Piše: Redakcija

Ljeto donosi toplije vrijeme, samim time i toplije večeri. Ukoliko vaša kuća ima terasu, a stan balkon, u nastavnu vam donosimo ideju kako da svoj dom pretvorite u bajku. Nekome balkon služi prvenstveno za uzgoj biljaka – cvijeća i začina, neko bi želio imati prostor za ispijanje jutarnje kafe ili večernja druženja, svakodnevni ručak, neko što više želi iskoristiti balkon za skladišni prostor. U svakom slučaju estetika je itekako bitna.

Uz pomoć ovih ideja na svom balkonu možete uživati u romantičnim večerama za dvoje, ili pak provesti uzbudljivu večer sa prijateljima.

Tokom toplih ljetnih večeri posebnu čar na otvorenom donosi prigušeno svjetlo. To možete postići pomoću nekoliko svijeća koje ćete staviti u ćoškove, a možete koristiti i nekoliko manjih fenjera. Cvijeće je uvijek dobar izbor. Poredajte nekoliko vazni sa buketima ili saksije u koje ćete posaditi svoje omiljeno cvijeće. Treba naglasiti da su detalji bitni, ali pazite na količinu. Puno detalja može uroditi neskladom i pretrpanošću. Izbjegavajte tamne boje, jer će vizuelno smanjiti prostor, suprotno tome, birajte svijetle boje.

Okrugli ili stolovi na sklapanje su dobrodošli, jer ćete na taj način uštedjeti prostor. Namještaj bi trebao biti manjih dimenzija, pozicioniran uza zid ili ogradu, nikako u sredini. Veliki komadi namještaja potpuno zaguše prostor. Ukoliko želite postići potpuni užitak poslužite se i lampicama koje ćete aranžirati po vlastitoj volji.

(L.M)

 

Pročitajte još