Cvijeće za bolju kreativnost na poslu

Piše: I.J.

U radnom okruženju provodimo najviše vremena, a ono najčešće nije pretjerano inspirativno. No, cvijeće raznolikih boja je to koje donosi život i svježinu u svaki prostor, stoga biste svoj poslovni kutak trebali uljepšati omiljenim biljčicama, koje imaju fizičke i psihičke benefite

 

 

UGODNIJE OKRUŽENJE

Mnogi će se saglasiti kako je zbog prisutnosti cvijeća ugodnije boraviti u kancelariji. A kako u officeu provodimo najviše vremena, veoma je bitno da se osjećamo lijepo i ugodno. Osim toga, i klijenti koji vas posjete odmah će se osjećati bolje.

POVEĆAVA PRODUKTIVNOST

Naučno je dokazano da je produktivnost poboljšana u prostorijama u kojima se nalazi cvijeće. Ovo se posebno odnosi na zahtjevnije zadatke koji iziskuju koncentraciju i fokus, a kako mnoga istraživanja tvrde, u takvom okruženju manje se prave greške i zadaci se brže rješavaju, dok oni koji rade za kompjuterom povećavaju produktivnost od deset do 15 posto.

MANJE STRESA

Prema naučnoj studiji, biljke u radnom okruženju smanjuju stres, i to u sljedećem omjeru: anksioznost 37 posto; depresija 58 posto; ljutnja 44 posto; umor 38 posto.

BILJKE SU LIJEK

Nećete vjerovati, ali zbog cvijeća u officeu manje ćete odsustvovati s posla, odnosno manje ćete biti bolesni. Studije pokazuju da se odsustvo smanjuje za 50 posto, a manje bolesti za 30 posto.

POVEĆAVA KREATIVNOST

Jedna studija je pokazala kako prisustvo cvijeća u officeu povećava kreativnost za 15 posto. To se objašnjava teorijom da cvijeće u nama budi drevni instinkt da je u blizini hrana, što nas opušta, čini sretnijim i kreativnijim.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti