Moderni savjeti za uređenje kutka za bebe

Piše: L. M.

 

Uređenje male dječije sobe može biti izazov. U posljednje vrijeme prostori u domovima i stanovima sve su manji, a za to je potrebno poduzeti kreativne mjere i rješenja koja odgovaraju nedostatku prostora i optimizirati okruženje.

S obzirom na manje okruženje, tendencija je davanje prioriteta namještaju i višenamjenskim predmetima koji se mogu transformirati prema potrebi, a također mogu pratiti putanju rasta bebe do određene tačke.

Nekonvencionalne boje

Iako su plava i roza boja najtradicionalniji odabir u uređenju dječijih soba, možemo prevazići te klasične tonove i dati prostora novim kombinacijama i mogućim stilovima, razmišljajući o učinku koji boje mogu imati na bebu, ali i na ukras kao način da se malom okruženju pruži osjećaj prostranosti. Uostalom, postoji mnogo boja koje, osim ugodne atmosfere, daju prostoriji vedar i zabavan ton. Ne moramo biti zaglavljeni samo u pastelnim tonovima: cvjetni, crno-bijeli, živahni i zabavni tonovi također mogu, i trebali bi, biti dio tog okruženja. Neutralni dekor postaje sve popularniji, bez obzira na spol bebe.

Dječija autonomija

Italijanska pedagogica Maria Montessori stvorila je 1907. metodologiju koja daje prioritet autonomiji bebe i djeteta u okruženju na siguran i poticajan način. Ideja je da soba nije stvorena za roditelje nego za dijete.

Na taj način je cijeli projekt sastavljen s idejom da dijete može samostalno istraživati ​​sobu, s igračkama i ukrasima koji su mu nadohvat ruke.

Kako biste ovu metodologiju implementirali u svoj projekt, počnite raditi s nižom postavkom predmeta u sobi. Krevetac bi trebao dopuštati djetetu ulazak i izlazak u bilo kojem trenutku. Osim toga, police se spuštaju niže ka podu radi lakšeg pristupa djece igračkama i knjigama.

 

 

 

Pročitajte još