Zavirite u najskuplji penthouse, vrijedan 79 miliona dolara

Piše: Redakcija

Čak su i van New Yorka svi čuli za Woolworth zgradu. Neboder od 792 metra u centru Manhattna sagradio je 1913. godine arhitekta Kas Gilbert za preduzetnika Frenka Woolwortha i odmah je prepoznatljiv po gotičkoj fasadi. Bila je to poslovna zgrada koja je godinama služila kao korporativno sjedište za Woolworthovu imperiju, ali su gornji spratovi od tada pretvoreni u seriju od 33 stambene jedinice. Danas su na tržištu ostale samo dvije, uključujući najviši penthaus, nazvan Pinnacle, koji prvi put sada možemo vidjeti na fotografijama.

Na prodaju po cijeni od 79 miliona dolara, Pinnacle se nalazi u čuvenoj kruni Woolworth nebodera i zauzima spratove od 50 do 58 (sam stan ima pet spratova, zbog visokih plafona i originalne arhitekture zgrade). U pitanju je rezidencija od 968 kvadratnih metara sa dodatnom terasom na krovu od 48 kvadratnih metara. Ovaj otvoreni prostor je nekada bio svojevrsna turistička atrakcija, jer su turisti plaćali 50 centi da bi uživali u panoramskom pogledu na grad – kada je dan vedar pogled se proteže čak do Atlantskog okeana.

Da bi bio u skladu sa propisima, izvođač radova, Alchemy Properties, morao je da doda prozore u prostor. Sada ih ima 125 i cijeli penthaus je obasjan Suncem. Dok je dom moderno uređen, veliki dio unutrašnje arhitekture je ostao netaknut. Pošto je zgrada nacionalno historijsko obilježje, njen proces restauracije i renoviranja morao je biti izuzetno precizan. Alchemy Properties su zamenili 3.500 pločica od terakote novim, koristeći originalne kalupe i izmeštene elemente plafona iz stare kancelarije Frenka Vulvorta u predvorje zgrade.

Bazen, kome će kupci Pinnaclea imati pristup, napravljen je po uzoru na Vulvortovo privatno mjesto za kupanje. Ostali sadržaji zgrade uključuju rashlađeni vinski podrum, salu za fitnes, privatne trpezarije i sale za sastanke.

Izvor: luxlife.rs

(I.J.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti