Zavirite u Versajski dvorac i uživajte u prizorima

Piše: L. M.

Palača Versaj svjedoči o moći i bogatstvu koje je imala francuska kraljevska porodica. Prvobitno je izgrađena 1682. po nalogu kralja Luja XIV, takozvanog Kralja Sunce, i služila je kao kraljevska rezidencija sve dok njegov unuk, Luj XVI, nije uklonjen tokom Francuske revolucije 1789. godine

Ukupno 700 soba nalazi se u Palači od 720.000 kvadratnih metara, koja se nalazi na više od 2.000 hektara zemlje nedaleko od Pariza. To je čini jednom od najvećih palača na svijetu.

Iako je nemoguće vidjeti sve sobe u ovoj masivnoj palači, dostupni su obilasci koji prikazuju prvi sprat, gdje su kraljevi i kraljice proživljavali dane okruženi dvorjanima.

Ulazak u Versaj značio je ulazak u Kraljev državni stan u sjeverozapadnom krilu. Zato uživajte u prizorima koje smo pripremili za vas.

Salon raskoši

Ulaskom u Palaču, dvorjaninu ili gostu prvi pogled bi bio intimni Salon d’Abondance, ili Salon raskoši.

U ovom salonu bi se odlagali kaputi i pripremalo za ulazak u ostatak Palače. Također, na ulazu bi vas dočekala posluga s vinom ili kafom, kako biste se što lagodnije osjećali u tada najraskošnijoj palači.

Venerina soba

Službeno glavni ulaz Kraljevskog državnog stana, soba Venera, nalazi se na vrhu Veleposlanikovog stubišta ili Grand Degrea, koje je uništeno 1752. godine. Ova soba počinje temu mitologije u sobama, jer je i sam Luj XIV nazvan Kralj Sunce. Venera, božica ljubavi, naslikana je na plafonu sobe. Tokom večernjih događanja ova prostorija bila je ispunjena svježim voćem i cvijećem.

Diana soba

Božica lova i sestra boga sunca Apolona dobila je priznanje u ovoj sobi nazvanoj po njoj. Scene lova nalaze se na zidovima i slikama. Luj XIV koristio je ovu prostoriju za igranje bilijara, a soba je imala fotelje za goste koji su ga gledali kako se Luj natječe.

Mars soba

Svaka od tri glavne sobe Palače ima zidove crvene boje, simbolizirajući hrabrost, rat, snagu i ljubav.

Mars soba koristila se kao stražarska tokom dana, a bila bi pretvorena u plesnu dvoranu tokom večernjih događanja.

Merkur soba

Merkurova soba izvorno je bila kraljeva spavaća soba prije nego što ju je preselio u mnogo manji prostor iza zidova Dvorane ogledala.

Apolon soba

Kralj Sunce je najbolju sobu sačuvao za kraj, posvetivši ovu sobu bogu sunca i rata. Koristio ju je kao svoju prijestolnu sobu, u kojoj je bilo njegovo “srebreno” prijestolje – fotelja ukrašena skulpturama i srebrenim pločama.

Ratni salon

Na kraju parade koja je pokrivala sjeverozapadno krilo Palače dolazi kutni salon poznat kao Ratna soba, koja je dovršena 1686. godine. Ova soba ispunjena mramorom sadrži pozlaćene trofeje i oružje kojima se slave ratne pobjede Francuza.

Dvorana ogledala

Dok napuštate Ratni salon, ulazite u sobu najpoznatiju po donošenju mira: Dvoranu ogledala. Ova je soba, zapravo, trebala biti velika terasa, ali je postala raskošno uređena u baroknom stilu s 357 izloženih ogledala. Venecijanska ogledala, u vrijeme kraljeva, ilustrirala su bogatstvo, pa je to bila samo još jedna kraljeva ekstravagancija. No, još važnije, upravo je ovo dvorana u kojoj je potpisan Versajski sporazum, koji je donio mir između saveznika i Njemačke nakon Prvog svjetskog rata.

Kraljeva spavaća soba

U središtu Palače, s pogledom na Mramorno dvorište, nalazile su se kraljeve privatne sobe. Luj XV premjestio je svoju spavaću sobu na ovo malo mjesto okrenuto prema jugu, jer je bilo lakše održavati grijanje. Godine 1774., umro je u ovoj sobi, koja je postala spavaća soba za kralja Luja XVI, posljednjeg kralja Francuske.

 

 

 

 

Pročitajte još