Bitan koliko i madrac: Kako izabrati pravi jastuk za spavanje

Piše: Redakcija

Ono o čemu se najčešće govori jeste kako odabrati pravi madrac za spavanje, no jednako bitno je i kako izabrati pravi jastuk za spavanje. Naime, nepravilno odabran jastuk može uzrokovati bolove u vratu, ali i dovesti do problema s kičmom, što dalje može proizvesti velike glavobolje

Kada kupujete novi jastuk, bitno je i da ga pri kupovini isprobate, te da ga probate na istoj tvrdoći madraca na kojem spavate i u položaju u kojem spavate, zato što položaj vratnog dijela kičme mora biti u istoj ravni s ostatkom kičme.

POLOŽAJ U KOJEM SPAVATE

Ukoliko ste osoba koja voli spavati na boku, idealan jastuk je visok, tvrd i pun, kako bi popunio prostor između glave i madraca. Stručnjaci kažu kako je spavačima na boku potreban jastuk debljine kolika je udaljenost od uha do vanjskog ramena.

Spavate li na leđima, ovo je najzdraviji položaj spavanja. Stručnjaci  za taj položaj spavanja preporučuju ergonomski specijalni jastuk od memorijske pjene ili prirodnog lateksa, zato što će on dati dobru podršku vašem vratu kako bi se oslobodila napetost mišićnih vlakana.

Ako je vaš omiljeni položaj spavanja na stomaku, birajte mekši i što ravniji jastuk, kako biste smanjili neprirodan luk u vratu. Zbog neprirodnog položaja kičme u vratu ipak se savjetuje da promijenite svoj položaj.

Mijenjate li položaj u kojem spavate veoma često, najbolje je da u tom slučaju kupujete jastuke s podesivom veličinom ili ih koriste više različitih istodobno . Ako ste se odlučili za podesivi, na taj način možete sami sebi prilagođavati visinu i spavati kako želite, a da stalno ne mijenjate jastuke. Ove jastuke jednostavno je oblikovati, jer svaki ima patentni zatvarač i jednostavno uklonite onoliko punjenja koliko vam je potrebno.

OBLIK JASTUKA I POSTELJINA

Ono što je, također, veoma bitno, osim položaja u kojem spavate, jesu i struktura i oblik jastuka. Ako više volite jastuk koji se može oblikovati tako da odgovara vašim potrebama, tada biste trebali odabrati običan jastuk, s jednom komorom, no ukoliko već imate omiljen položaj u kojem spavate, odaberite oblikovan jastuk koji se sastoji od memorijske pjene. Anatomski jastuci koji prate oblik vašeg vrata također su odličan izbor za vas. Wellpur anatomski jastuk također se može podešavati na visinu koja vama odgovara.

Osim madraca i dobrog jastuka, trebate se razmaziti dobrom i kvalitetnom posteljinom. Ne samo da će vizuelno promijeniti vašu spavaću sobu, nego će vam 100 posto pamučna posteljina omogućiti da brže i jednostavnije utonete u najslađe snove.

Imate li potrebu za novim jastucima ili posteljinama, u JYSKu vas očekuju Stručnjaci za kulturu spavanja koji će vas rado savjetovati pri odabiru proizvoda za spavanje prema vašim individualnim potrebama.

A ako želite provjeriti kvalitetu svog sna, kliknite OVDJE i ispunite anketu o spavanju. U samo par minuta možete saznati koji je vaš rezultat na ljestvici od 0-100 (100 je najbolji mogući rezultat) te otkriti što možete poduzeti ako želite poboljšati svoj san.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti