Za lakše i brže snalaženje u kuhinji nikada nije naodmet naučiti poneki novi trik. Iako smo za većinu njih uglavnom čuli, neki neobični trikovi mnogima su još nepoznanica
ZALIJEVANJE BILJKI
Vodom bogatom nutrijentima zalijte biljke. Naime, voda u kojoj ste kuhali krompire ili tjesteninu bogata je hranjivim materijama. Umjesto da je bacite bolje sačekajte da se ohladi i potom zalijte biljke.
SVJEŽINA SALATE
Svježinu salate može spasiti papiri ubrus. Naime, salatu umotanu u papirni ubrus stavite u frižider i na taj način ćete duže sačuvati svježinu.
MLIJEKO U TETRAPAKU
Kako biste produžili rok trajanja otvorenom mlijeku, u tetrapak dodajte prstohvat soli.
PRESOLJENA SUPA
Spas za presoljenu supu je u krompiru. Ukoliko ste slučajno presolili supu, dodajte u nju kuhani krompir, koji će pokupiti višak soli.
ZAGORJELA HRANA
I za zagorjelu rižu postoji spas. Na vrh riže stavite komad bijelog hljeba i pustite da odstoji 10-15 minuta. Hljeb će pokupiti miris i okus zagorjele hrane.
SVJEŽINA HLJEBA
Kako biste sačuvali svježinu hljeba, u kesu ili posudu u kojoj ga čuvate stavite komadić svježeg celera.
ČUVANJE BANANA
Banane nikada ne stavljajte pored ostalog voća u zdjelu. Naime, banana otpušta plinove koji uzrokuju brže sazrijevanje ostalog voće.