Zavrnite rukave: Trikovi koji će vam pomoći u čišćenju dvorišta ove jeseni

Piše: Azra

Jesen je pravo vrijeme za čišćenje dvorišta i pospremanje stvari koje zimi ne koristimo. Vrijeme je idealno, ni hladno ni vruće, zato zavrnite rukave i uhvatite se posla, kako biste zaštitili vrtnu garnituru ili vanjski roštilj od kiše i snijega.

Bilo da imate vrtni namještaj, vanjski roštilj ili bazen u kojemu uživate ljeti, došlo je vrijeme da ih pospremite i zaštitite od padavina do sljedeće sezone. Vrtni namještaj nije jeftin, pa vjerujemo da ga želite zaštititi, kako bi što duže potrajao, a isto je i s ostalim stvarima koje krase vaše dvorište i u kojima uživate za ljetnih dana. Zato donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da što bolje pripremite dvorište za zimu i očuvate sve ono što ljeti koristite vani.

Zaštitite vrtnu garnituru

Kakav god vrtni namještaj imali, bilo metalni, drveni, plastični ili od ratana ili bambusa, potrebno ga je zaštititi. Kako uz vrtni namještaj najčešće imamo i jastuke za sjedenje, najprije valja njih riješiti. Prema potrebi ih prvo operite, a zatim (dobro osušene) pospremite u plastične vreće koje će ih zaštiti od vlage. Nikako ih ne ostavljajte vani, već ih spremite negdje na suho. Sada slijedi čišćenje garniture – stolice, klupe i stolove najbrže ćete oprati šlaufom i jakim pritiskom vode koji će s njih isprati prljavštinu. Imajte na umu da vrtni namještaj ne smijete čistiti abrazivnim sredstvima jer ćete ga oštetiti, pa radije birajte nježnija sredstva namijenjena pojedinim površinama.

Nakon pranja, za još bolju zaštitu drvenog namještaja ili onog od ratana ili bambusa, možete ga premazati posebnim sredstvom za zaštitu drva i ispolirati voskom. Sve dijelove kroz koje može ući voda dobro zalijepite ljepljivom trakom i pobrinite se da nijedan dio namještaja ne ostane izložen vanjskim utjecajima.

Zaštitite zidani roštilj i bazen

Tokom hladnih dana zidani roštilj, odnosno vrtni kamin sigurno nećete koristiti, a želite li da odoli vremenskim uslovima tokom godine, treba ga dobro očistiti i prekriti. Nakon što dobro pometete ostatke pepela, isperite cijeli kamin vodom, a dio za pečenje oribajte sredstvom za čišćenje masnoća. U tu svrhu možete koristiti i sirće, a sve što trebate jeste pomiješati šoljicu alkoholnog sirćeta i šoljicu vode u boci s raspršivačem, pošpricati roštilj i ostaviti desetak minuta. Kad vaš roštilj ponovno zablista, prekrijte ga najlonom ili sličnom nepropusnom folijom.

Ako ste jedan od sretnika koji u dvorištu imaju bazen, nemojte misliti da je dovoljno samo ga isprazniti. Kad ste već uložili u bazen, najbolje je da uložite i u zaštitnu navlaku kojom ćete ga prekriti tokom hladnih mjeseci. Naravno, najprije ga dobro operite.

Zaštitite vrtno bilje od smrzavanja

Sve mlade i osjetljive biljke poput grmova, ukrasnih drvca ili voćki potrebno je zaštititi od smrzavanja, a to ćete najbolje postići tako da ih omotate jutenom vrećom ili najlonom. Biljke u teglama poželjno je unijeti u zatvoren prostor, ali ako ih nemate gdje preseliti, također ih prekrijte jutenom vrećom ili pokrivačem za biljke koji možete kupiti u većini trgovina s vrtnom opremom. Naravno, ako je vani još prilično toplo i sunčano, pričekajte s omotavanjem biljaka dok se temperature još malo ne spuste.

Riješite se plijesni i mahovine

Tokom godine na terasi, stepenicama, vrtnim stazama i ogradi skupi se prljavština i uhvate se plijesan i mahovina. Kako bi vaša okućnica u proljeće bila manje zahtjevna za čišćenje, potrebno je sve to očistiti ujesen. Za takvo čišćenje ponovo će najbolje poslužiti šlauf jakog pritiska, kojim ćete brzo i efikasno riješiti nastale bakterije i mahovinu. Nakon pranja riješite eventualne sitne popravke na ogradi. Kod željeznih ograda ključno je spriječiti širenje hrđe, pa sve hrđave dijelove dobro premažite sredstvom za zaštitu od korozije.

Očistite oluke i dvorište od lišća

Ostavite li lišće, grančice i ostale nakupine u olucima, tokom lošeg vremena kiša će se slijevati po vašim prozorima i fasadi te ih tako uništavati. Zato uzmite ljestve, rukavice i kantu, očistite oluke i napravite ih prohodnima za nadolazeće padavine. Nakon što ih očistite, uzmite vrtno crijevo i isperite sitne ostatke lišća i smeća koje se nakupilo s vremenom.

Ako u dvorištu imate lišća koje se nakupilo uz ogradu ili kuću, grablje u ruke i sve lišće stavite na hrpu te ga potom ili spalite ili njime prekrijte povrtnjak.

Pospremite garažu, podrum i tavan

Sad kad ste sve oko kuće počistili i sredili, slijedi posljednji korak u jesenskom spremanju, a to je čišćenje tavana, garaže ili podruma, ovisno o tome gdje držite stvari poput alata, kosilice, bicikla i slično. Važno je da napravite mjesta tako što ćete baciti sve što ne koristite. Prema potrebi pometite paučinu, a zatim možete usisati ili pomesti pod. Sada, kada ste napravili mjesta, imate gdje odložiti vrtni alat koji tokom zime nećete koristiti.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti