Noviteti u dizajnu: Šta izabrati?

Piše: Azra

Sve je više istraživanja koja pokazuju direktan utjecaj koji naši domovi imaju, ne samo na naše raspoloženje, već i na naše cjelokupno zdravlje i dobrobit. Uzmimo drevnu kinesku umjetnost feng shui, gdje prostorno pozicioniranje odgovara protoku energije, ili wabi sabi, japansku praksu prihvatanja nesavršenosti ili sklonosti starog Rima korištenju zemljanih boja i geometrijskih uzoraka, kako bi se oponašao sklad prirode. Dizajneri predviđaju uspon obavijajuće, zemljane smeđe boje, koja je prikazana na tkaninama poput kože ili čak na zidovima od terakote. Drugi su se bazirali na skok u površinama i akcentima nadahnutim prirodom uz dovoljno mekog, zaobljenog namještaja. U suštini, sve što je toplo, gostoljubivo i ugodno vidjet ćemo u salonima.

Smeđe nijanse

Čokoladno smeđe, boje deve i karamele prevladavaju u salonskim komadima namještaja. Čokoladno smeđa neće se poigravati samo s narandžastom bojom, već i s drugim bojama kao duboko neutralna za bogate, elegantne svevremenske prostore.

Površine i objekti inspirirani prirodom

Ljudi sve više žele unijeti malo magije u svoje živote nakon nekoliko vrlo teških godina. Vidimo želju za bogatim mramorom, mekim i organskim materijalima, toplijim tonovima i bijelom bojom na zidovima, zemljanim elementima poput drveta, kamena i gline, koji su savršeno ugrađeni u moderne komade čiji je asortiman prilično raznovstan.

 Skulpturalni i zakrivljeni namještaj

Zakrivljeni oblik podsvjesno se doima kao siguran, prijateljski raspoložen i gostoljubiv, stoga su mekši oblici i uglovi i dalje veliki trend u 2022. u namještaju, kao i u arhitekturi.

Snažni uzorci i boje

Godine dosadnih i prigušenih boja ustupile su mjesto svijetlim, radosnim bojama koje vam mame osmijeh na lice. Tapete su i dalje dominantan element u interijerima, s jakim uzorcima i materijalima s više tekstura.

 Kožni namještaj i presvlake

Koža u bogatim tonovima nadomješta hladnije metale i ima sposobnost ispričati priču. Ove godine će pokazati svoje lice, a izdvojili smo nekoliko interesnatnih komada koji će sigurno naći mjesto u vašem domu.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti