5 zlatnih pravila za uređenje kuhinje

Piše: Azra

Kuhinja je mjesto gdje se odvijaju mnoge važne kućanske aktivnosti, uključujući kuhanje, jelo, zabavu, razgovore i planiranje. Uz toliko akcije na jednom mjestu, imperativ je da raspored vaše kuhinje bude funkcionalan, udoban i atraktivan. Postoje beskonačni putevi kojima možete ići da biste dobili onaj izgled koji ste zamislili, od svježeg sloja boje na zidovima do nadogradnje kuhinjske rasvjete, ali prilikom planiranja potrebno je spojiti mnogo različitih elemenata u jedinstvenu cjelinu. Međutim, osigurati da dizajn vaše kuhinje odgovara vašim dnevnim potrebama zahtijeva više od jednostavnog odabira kuhinjskih elemanata i uređaja

 PRAVILO 1: RADNI TROKUT

“Radni trokut” – trokut koji čine štednjak, sudoper i frižider treba da bude dovoljno kompaktan, kako bi omogućio praktičnu i efikasnu cirkulaciju za kuhara, ali dovoljno prostran da se dvoje ljudi koji rade u kuhinji ne sudaraju.

Ručak je najbolji uz „Flower Spree“ emajl šerpu 16 cm, 34,95 KM

PRAVILO 2:  RAZMISLITE O SVIM VRATIMA I KAKO ĆETE IH KORISTITI

Arhitektonski crteži trebaju uključivati ​​geometriju vrata uređaja. To obično uključuje zakretanje vrata frižidera, pećnicu i perilicu posuđa u njihovim otvorenim položajima i sve druge ključne radnje poput izvlačenja kanti za smeće. Naprimjer, vrata pećnice i vrata perilice posuđa mogu imati preklapajuće operacije jer se to dvoje obično koriste u različito vrijeme.

Za savršen čaj tu je „Floral Poem“ keramički čajnik, 49,95 KM

PRAVILO 3: UČINITE GA DRUŠTVENIM I FUNKCIONALNIM

Kuhinja je srce doma, prostor kojim ljudi prirodno gravitiraju. Imajući to na umu, prostori za okupljanje i zabavu u kuhinji trebalo bi da budu neovisni o radnom trokutu, kako bi gosti mogli grickati predjela, uživati ​​u piću i gledati kuhara bez ometanja dok radi.

„Cristallo“ set šoljica za kafu idealan je za popodnevno druženje, 19,95 KM

PRAVILO 4: JEDNOSTAVNO ČIŠĆENJE NAKON OBROKA

Sudoper, kanta za smeće i mašina za pranje posuđa imaju važan linearni odnos. Dizajn kuhinje trebao bi uzeti u obzir redoslijed čišćenja. Kuhinjski dizajn trebao bi locirati kantu, sudoper i mašinu za pranje posuđa u linearnom redoslijedu s kantom najbližom prostoru za jelo.

Da bi vaša kuhinja blistala koristite „Linee“ krpa za sušenje 40×60 cm, 8,50 KM

PRAVILO 5: BRZO RASPREMANJE NAMIRNICA

Način na koji ulazite u svoj dom i unosite namirnice važan je, a često zanemaren, dizajn. Smještanje frižidera i polica blizu ulaza u kuhinju (i po mogućnosti blizu radne ploče) čini boravak u kuhinji općenito lakšim.

Za odlaganje namirnica koristite „Jera“ posude 22,95 KM 

Fotografije proizvoda: English Home

 

Pročitajte još