6 ideja koje će transformisati minijaturne spavaće sobe

Piše: Redakcija

Pronalazak dobrih dizajnerskih rješenja koja bi magično stvorila dodatni prostor za skladištenje stvari u minijaturnoj spavaćoj sobi nije uvijek jednostavan poduhvat. Kako ne biste morali previše improvizovati na sljedećim stranicama donosimo vam nekoliko ideja koje bi vam mogle olakšati život. One će vam pomoći da se lakše izorganizirate i maksimalno iskoristiti prostor koji vam je na raspolaganju.

Ne morate žrtvovati sopstveni stil

Efikasno uređenje možete postići i bez žrtvovanja sopstvenog stila. U slučaju ovog stana na jednom mjestu su spavaća soba, trpezarija i dnevna soba, a opet sve izgleda veoma udobno i kompaktno. Vlasnica je to postigla korištenjem živopisnih materijala i tekstura s prigušenom kolor paletom koja nije preopteretila raspored u prostoru. Stolići koji izgledaju kao pijedestali služe kao noćni ormarići, a noćne lampe pružaju taman dovoljno svjetla za čitanje.

Lebdeće police

Čak i najuži prostor spavaće sobe možete iskoristiti za držanje stvari ako u jednom od uglova smjestite nekoliko dobih lebdećih polica. Tako možete kreirati svoje područje gdje ćete držati fascikle sa svim važnim dokumentima, knjigama i papirima. Pored kancelarijskih stvari koje vam služe za obavljanje dijela posla kod kuće na policama možete držati stvarno sve i svašta što vam padne na pamet, od šešira, cipela, nakita, bočica parfema, fotografija i raznih drugih predmeta za koje želite da vam budu na raspolaganju u svakom trenutku.

Podijelite sobu efikasno

Tehnički u stvari nemate odvojenu spavaću sobu? Policu s knjigama možete iskorisiti kao barijeru koja će izdijeliti zone u vašem stanu. Na ovaj način ćete imati poseban dio za spavanje, ali isto tako mjesto gdje ćete moći držati knjige i razne dekorativne detalje. Na policama možete napraviti takav raspored da prodire onoliko svjetlosti koliko vama odgovara i kako biste mogli spavati bez problema.

Ugradite šipku za vješalice

Razmislite o ugradnji šipke na koju možete naslagati veliku količinu vješalica s odjećom. Pozitivna strana je što ćete tako uštediti dosta podnog prostora.

Prevarite oko sa ogledalima

Velika ogledala su pravi pogodak u malim prostorima. Ne samo da će veliko ogledalo vizuelno otvoriti malu spavaću sobu i učiniti ju većom za ljudsko oko već će i pomoći da se svjetlo rasporedi po cijeloj sobi tako da će se vaša spavaća soba učiniti dosta svjetlijom.

Slojevi umjetnina koji dobro funkcionišu zajedno

Ako ste ljubitelj umjetnosti, ali nemate dovoljno prostora da ju prikažete u svojoj spavaćoj sobi iskoristite noćni ormarić da tu jedne na druge naslažete ramove s raznim fotografijama. Ovako nećete zauzeti mnogo prostora, a imat ćete odličan efekt.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti