Crveno nije za učenje: Boje koje povećavaju koncentraciju

Piše: Redakcija
Istraživači s Univerziteta Kurtin odlučili su da istraže postoje li boje koje bi mogle da poboljšaju učinak studenata i učenika na testovima i ispitima. I pored toga što su učenici koji su učestvovali u istraživanju izjavljivali da više vole da uče u prostorijama ofarbanim pastelnim tonovima, jer se tako osjećaju opuštenije, provedena istraživanja dala su drugačije rezultate.

Istraživanje je provedeno tako što su učesnici čitali jedan tekst, a zatim odgovarali na niz pitanja s više ponuđenih odgovora. Eksperiment je proveden u ukupno šest prostorija koje su bile okrečene intenzivnim i pastelnim nijansama plave, žute i crvene boje.

– Pokazalo se da intenzivne boje poboljšavaju rezultate učenja kod studenata, utječući pozitivno na psihološki, ali i fizički faktor – objasnio je vođa eksperimenta.

– Naprimjer, kada je lekcija teška i zahtijeva veći trud, intenzivne boje doprinose tako što povećavaju budnost studenata.

Prema australskim istraživačima, oko 60 posto dobrovoljaca, učesnika u eksperimentima, izjasnilo se da više voli da uči u prostoru u kojem dominiraju pastelni tonovi i potvrdilo da ih crvena boja asocira na depresiju, nelagodnost, neprijatnost, čak i na opasnost.

Testovi su otkrili da se puls srca kod učenika koji su se nalazili u crvenim i žutim prostorijama povećavao, a smanjivao u plavim prostorijama. Međutim, i nova istraživanja također su pokazala da visoki rezultati na ispitima na kraju opravdavaju male nelagodnosti izazvane intenzivnim bojama.

– Generalno, većina učesnika u istraživanju vjerovala je da su pastelne boje, među kojima dominira bijela, prikladnije za prostor u kom se obavlja učenje, jer stvaraju jednu smirujuću i opuštajuću sredinu – objašnjavaju naučnici.

Međutim, dobrovoljci su redovno postizali bolje rezultate u prostorima intenzivnih boja, koje su stimulirale njihovu nervnu reakciju.

Dakle, kada je u pitanju dosadna ili teška aktivnost, pokazalo se gotovo suprotno od očekivanog − ako žele da postignu dobre rezultate na ispitu, učenicima se preporučuje da uče u prostoru ofarbanom intenzivnim tonovima žute i crvene boje, prenosi Source.ba portal.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti